AcasăExterneOMS va ancheta originea pandemiei, la mai bine de un an de...

OMS va ancheta originea pandemiei, la mai bine de un an de la apariția coronavirusului

Vizita echipei OMS reprezintă un subiect delicat pentru regimul chinez, dornic să evite orice responsabilitate pentru epidemia care a provocat peste 1,8 milioane de decese pe întreg globul, potrivit Agerpres.

Începe curățenia în instituțiile de stat. Primii angajați care vor fi disponibilizați

 

China l-a condamnat săptămâna trecută la patru ani de închisoare pe jurnalistul Zhang Zhan, care a relatat despre carantina din Wuhan. Iar autorităţile nu pierd nicio ocazie să pună la îndoială originea chineză a virusului, după ce iniţial au aruncat vina pe o piaţă din Wuhan unde erau vândute animale vii.

Deputată AUR, răspuns pentru un bărbat care îi cerea să intre cu mitraliera în Parlament: Ideea nu e rea

Deşi a reuşit să eradicheze practic boala de pe teritoriul său, Beijingul nu a reuşit să-l împiedice pe preşedintele SUA, Donald Trump, să acuze în mod regulat că a răspândit ”virusul chinez” pe planetă – şi chiar că l-ar fi lăsat să scape dintr-un laborator de virologie din Wuhan, oraşul din centrul ţării în care a apărut virusul, la sfârşitul anului 2019.

Întârzierea cu care China a acceptat o anchetă independentă înseamnă că primele urme ale infecţiei vor fi dificil de identificat de către cercetători.

„Va fi incredibil de dificil de identificat originea virusului”, a declarat Ilona Kickbusch de la Institutul Universitar de Studii Internaţionale şi Dezvoltare din Geneva.

Oamenii de ştiinţă cred în general că gazda iniţială a virusului a fost un liliac, însă animalul intermediar care a permis contaminarea umană nu este cunoscut. Media chineză evocă din ce în ce mai des ipoteza importării virusului prin intermediul alimentelor congelate, teorie respinsă de OMS.

După ce vor ajunge în Beijing, experții internaționali vor trebui să urmeze o carantină de două săptămâni. Ei vor avea la dispoziţie trei până la patru săptămâni pentru anchetă.

Ultimele Articole