AcasăEuropaOmul care a stiut ca Grecia va da faliment

Omul care a stiut ca Grecia va da faliment

Astăzi, Grecia trebuie să mai dea 1,6 miliarde euro către FMI, bani pe care nu îi are. Singura modalitate de a-și achita datoria către instituțiile financiare internaționale este să facă rost de un nou împrumut extern.

 

Există o persoană care a spus, de nenumărate ori, că Grecia va ajunge, mai devreme sau mai târziu, falită și va ieși din zona euro. Este vorba de nimeni altul decât investitorul american de origine maghiară George Soros.

 

Încă din vara anului 2011, investitorul spunea că, după falimentul Greciei, va urma și falimentul zonei euro. Mai mult, încă de atunci Soros considera că defaultul Greciei este inevitabil.

 

„Grecia merge către default, sau cel puțin la o devalorizare și liderii Uniunii Europene trebuie să adopte un „plan B” pentru a opri contagiunea în restul blocului euro”, a declarat Soros, la acel moment.

 

Și la începutul anului 2012, George Soros spunea că accentuarea crizei datoriilor din Grecia sporea temerile privind viitorul monedei unice europene. În acest context, acesta amintea de excluderea forțată a Greciei din „clubul euro”.

 

În luna martie a acestui an, Soros susținea că Grecia se află într-o situație imposibilă, având 50-50 șanse să părăsească din zona euro. Tot atunci, miliardarul a spus, pentru Bloomberg, că Grecia „se duce de râpă”. „Grecia este o problemă purulentă de lungă durată, care a fost scăpată de sub control încă de la început, de toate părțile”, a mai spus George Soros.

Ultimele Articole