OMV: Gerhard Roiss preia vineri conducerea grupului energetic austriac

0
OMV: Gerhard Roiss preia vineri conducerea grupului energetic austriac

Din 2002, Roiss a ocupat poziţia de preşedinte adjunct al Consiliului Director, fiind totodată responsabil cu activitatea de Rafinare şi Marketing, inclusiv pentru produsele petrochimice. Înainte de a ocupa aceste funcţii, Gerhard Roiss a coordonat divizia Explorare şi Producţie.

“OMV a cunoscut o creştere continuă în ultimii ani, lucru reflectat de rezultatele înregistrate de grupul nostru. Achiziţia recentă a companiei turceşti Petrol Ofisi ne-a permis o extindere semnificativă a prezenţei noastre într-o piaţă în continuă dezvoltare. Acum, obiectivul nostru este consolidarea celor trei regiuni cheie ale companiei şi creşterea sinergiilor astfel formate, în contextul unui grup energetic integrat”, a declarat Roiss în cadrul unei conferinţe de presă la Viena, cu ocazia numirii sale în funcţia de director general executiv.

Noul şef al OMV va iniţia şi un proces de reevaluare a strategiei companiei, cu scopul de a echilibra porfofoliul de companii al OMV. Procesul va fi axat pe trei teme principale: focus regional, dezvoltarea portofoliului şi provocările viitoare.

“Ca exemplu, divizia Rafinare şi Marketing dispune de un procent mare din capitalul companiei, în vreme ce divizia Explorare şi Producţie generează majoritatea EBIT-ului. Aici, zonele de interes vor fi redefinite şi adaptate condiţiilor pieţei”, se arată în comunicat.

Importanţa diviziei Gaze Naturale şi Energie va creşte în următorii ani. Efectele evenimentelor recente din Japonia, printre alţi factori, va determina o creştere a importanţei gazelor naturale ca sursă de energie.

“Gazele naturale sunt o sursă de energie cu emisii scăzute, ce oferă o alternativă importantă, prin prisma dezvoltărilor recente şi al îndelungatei dezbateri în domeniul energetic şi în cel climatic”, a spus Roiss.

Prima centrală în ciclu combinat pe gaze naturale a OMV, de 860 MW, va fi dată în funcţiune până la sfârşitul anului la Brazi, în România. Va urma inaugurarea centralei electrice OMV din Samsun, Turcia, în 2012. Aceasta din urmă va acoperi circa 3% din necesarul de energie electrică al Turciei. Şi gazele naturale contribuie la extinderea lanţului de aprovizionare al OMV, permiţând comercializarea la schimb a energiei, precum şi producţia de energie electrică.

“În ce priveşte dezvoltarea portofoliului pe termen lung, domeniul nostru principal de activitate – explorarea şi producţia – va constitui în continuare coloana vertebrală a grupului nostru”, a afirmat Roiss. Strategia companiei va fi prezentată în cadrul OMV Media Summit şi Capital Market Days de la Istanbul, în luna septembrie.

Cât priveşte aspectele legate de refinanţarea companiei, acest subiect prezintă o importanţă deosebită pentru noul director general executiv. Disciplina costurilor şi a capitalului, precum şi un rating de credit puternic în categoria investment grade constituie principalele priorităţi. O decizie în acest sens va fi luată în primul semestru al anului 2011.

Cu vânzările grupului de 23,32 miliarde de euro şi o forţă de muncă de 31.398 de angajaţi în 2010, OMV Aktiengesellschaft este una dintre cele mai mari companii industriale austriece listate la bursă. În calitate de grup energetic lider din centura de creştere europeană, OMV activează în 13 ţări în domeniul Rafinare & Marketing (R&M). În domeniul Explorare & Producţie (E&P), OMV deţine un portofoliu internaţional de E&P echilibrat. În domeniul Gaze Naturale & Energie (G&P), OMV vinde aproximativ 18 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Prin reţeaua sa de conducte din Austria, cu o lungime de 2.000 km, G&P transportă anual aproximativ 89 miliarde mc de gaze naturale. Central European Gas Hub al OMV este unul dintre cele mai importante centre de gaze naturale din Europa continentală, având o capacitate comercială de aproximativ 34 miliarde mc.

OMV este grupul energetic lider în centura de creştere europeană, având rezerve de petrol şi gaze de aproximativ 1,15 miliarde bep, o producţie zilnică de aproximativ 318.000 bep în 2010 şi o capacitate anuală de rafinare de aproximativ 26 milioane de tone. În prezent, OMV deţine aproximativ 4.800 de staţii de distribuţie carburanţi (incluzând Petrol Ofisi). Cota de piaţă a grupului în segmentul de rafinare şi marketing în regiunea Dunării este în prezent de aproximativ 20%.