OMV Petrom ne ține în șah

 

OMV Petrom și partenerul său american, ExxonMobil, încă ezită să ia o decizie în ceea ce privește continuarea investițiilor de miliarde de euro în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră din cauza nemulțumirilor legate de legislația din România. ”Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continuă dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”, se arată în raportul trimestrial al OMV Petrom. Cele mai mare nemulțumiri ale oficialilor companiei sunt legate de taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, impusă prin OUG 114, zisă  și a lăcomiei, și de legea offshore, care a introdus un impozit suplimentar.

 

”Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanță de Urgență nr. 19, care a modificat
Ordonanță de Urgență nr. 114/2018, în urmă consultărilor cu jucătorii de pe piață. Considerăm că Ordonanță de Urgență nr. 19 reprezintă o evoluție necesară în vederea revenirii la o piață liberalizată a gazelor naturale. Conform evaluării noastre preliminare, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro”, se mai spune în raport.

 

Conform OUG 19/2019, în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare. Plafonarea se face la 68 lei/MWh în condițiile în care pe piață gazul se vinde la 95 lei/MWh.

 

„Marea Neagră este o oportunitate uriaşă pentru OMV Petrom şi pentru România. Însă, pentru a merge mai departe, este nevoie să ai piaţă liberă de gaze, fiscalitate stabilă şi infrastructură-cheie. Este un proiect cu adevărat important şi ne dorim să mergem mai departe, aşa că vom continua să dialogăm cu autorităţile, care, şi ele, vor să mergem mai departe, să găsim cea mai bună soluţie”, a declarat Verchere în cadrul unei conferințe pe teme energetice. Șefa OMV Petrom spune că investitorii au nevoie de stabilitate, de predictibilitate. ”Este un criteriu atât de important pentru o investiţie atât de importantă. Trebuie să ştim cât va fi factura fiscală, trebuie să înţelegem pe cel fel de piaţă activăm şi avem nevoie de o piaţă liberă”, a declarat recent Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

 

La sfârşitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de preţuri reglementate la gaze naturale şi energie electrică pe o perioadă de trei ani, precum şi majorarea contribuţiei financiare aplicate cifrei de afaceri din activităţile de gaze naturale şi energie electrică.

 

În perimetrul Neptun Deep, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi.

 

Toată lumea așteaptă producția de gaze din Marea Neagră însă doar americanii de la The Carlyle au anunțat că vor continua investițiile. OMV Petrom și ExxonMobil sunt în stand-by, invocând legislația nefavorabilă din România, legea offshore și OUG 114. În plus, Transgaz nu a primit nicio cerere suplimentară de rezervare de capacitate de pe viitoarea conductă Tuzla-Podişor pentru a se construi infrastructura care să aducă în sistemul de transport gazele din perimetrul Neptun Deep. În ce privește BRUA, Ungaria a decis să nu mai continue traseul până în Austria, susținând că are ce face cu gazul.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed