OPEC+ va mări producţia de petrol cu doar 100.000 de barili pe zi; analiştii spun că este o insultă la adresa lui Joe Biden

Creşterea, echivalentă cu cererea zilnică de petrol la nivel mondial venită în 86 de secunde, urmează săptămânilor de speculaţii că vizita lui Biden în Orientul Mijlociu şi autorizarea de către Washington a vânzărilor de sisteme de apărare antirachetă către Riad şi Emiratele Arabe Unite vor aduce mai mult petrol pe piaţa mondială.

„Este atât de puţin încât să nu aibă sens. Din punct de vedere fizic, este o problemă marginală. Ca gest politic, este aproape insultător”, a declarat Raad Alkadiri, director general pentru energie, climă şi sustenabilitate la Eurasia Group.

Creşterea de 100.000 bpd va fi una dintre cele mai mici de când au fost introduse cotele OPEC în 1982, arată datele OPEC.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, conduşi de Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+ ,care s-a format în 2017, creşteau producţia cu aproximativ 430.000-650.000 bpd pe lună, pentru eliminarea reducerilor record ale livrărilor introduse după încetarea restricţiilor legate de Covid-19.

Totuşi, aceştia au avut probleme pentru a respecta obiectivele stabilite, deoarece majoritatea membrilor şi-au epuizat potenţialul de producţie după ani de investiţii insuficiente în capacităţi noi.

În combinaţie cu perturbările legate de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie, lipsa unei capacităţi suplimentare de producţie a condus la creşterea preţurilor energie şi a stimulat inflaţia.

Preţul petrolului Brent a scăzut miercuri cu 2,9%, la 97,61 dolari pe baril, iar cel al petrolului US WTI a coborât cu 3,1%, la 91,49 dolari pe baril. Ambele contracte au avut o evoluţie fluctuantă pe parcursul şedinţei.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri