x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(16) "instant-articles"

Operațiunea MAREA ELIBERARE! Cum s-a ajuns aici

Contestaţiile în anulare a sentinţelor date de Completurile de 5 judecători (C5) de la Instanţa Supremă au provocat o situație fără precent în justiție. Până acum au fost date decizii de suspendare a executării pedepselor pentru Elena Udrea, Dan Șova, Rudel Obreja, Constantin Niță, Alina Bica și Șerban Pop.

Author: Mihai Voican | Sursa: G4MEDIA | Publicat: 21.12.2018, 9:19

Pe de o parte, avocaţii persoanelor condamnate care au ieşit din termenul legal de depunere a contestaţiei în anulare vor ca Parlamentul să le permită şi lor să conteste verdictele definitive. Avocatul Toni Neacşu vorbeste de persoane condamnate de C5-uri constituite nelegal, după cum a decis Curtea Constituțională, în peste 350 de dosare.

 

Pe de altă parte, unii jurişti atrag atenţia că faptele s-ar putea prescrie până se rejudecă procesele.

 

În plus, mai mulţi magistraţi de la Înalta Curte au făcut opinie separată în sensul neeliberării persoanelor condamnate până la data judecării pe fond a contestaţiilor în anulare.

 

De exemplu, Elena Udrea a fost pusă în libertate cu un vot în complet de 3-2, iar Dănuţ Şova cu 4-1, ceea ce înseamnă că au existat și magistraţi care s-au opus eliberării. De altfel, un magistrat ICCJ a declarat pentru G4Media.ro că „suspendarea executării pedepsei nu e obligatorie până la soluţionarea pe fond a contestaţiei”, dar voturile majoritare din complete au fost în favoarea suspendării.

 

În schimb, paradoxal, chiar procurorii DNA au fost de acord cu suspendarea executării în cazul Elenei Udrea.

 

Articolul integral pe G4MEDIA