AcasăExterneOperațiuni militare masive în strâmtoarea Taiwan. China a lansat rachete balistice

Operațiuni militare masive în strâmtoarea Taiwan. China a lansat rachete balistice

China a lansat joi exerciții militare fără precedent în șase zone care înconjoară Taiwan, la o zi după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. China a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din jurul coastelor de nord-est și sud-vest ale Taiwanului. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a activat sistemele de apărare ca răspuns.

Deşi vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puţin de 24 de ore, Nancy Pelosi – cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani – a declanşat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

Armata chineză a lansat rachete balistice către strâmtoarea Taiwan. Două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung.

De asemenea, armata chineză a făcut multiple incursiuni scurte pe linia mediană care desparte strâmtoarea Taiwan începând de miercuri seara și continuând până joi dimineață, a declarat pentru Reuters o sursă din Taiwan.

În acelși timp, aproximativ 10 nave ale marinei chineze au trecut pentru scurt timp de linia mediană înainte de a fi „alungate” de ambarcațiunile marinei taiwaneze. „Au intrat pe furiș și au fost alungați de noi”, a declarat sursa taiwaneză pentru Reuters.

Taiwan acuză China de comportament irațional

Între timp, mai multe avioane ale forțelor aeriene chineze au traversat pentru scurt timp linia mediană de mai multe ori, joi dimineață, forțând Taiwanul să ridice avioane de la sol și să desfășoare sisteme de rachete.

„Au zburat înăuntru și apoi au zburat afară, iar și iar. Continuă să ne hărțuiască și să crească presiunea”.

Ministerul Apărării din Taiwan a emis o declarație în care acuză guvernul chinez de „comportament irațional” prin desfășurarea unor exerciții cu muniție de război, potrivit The Guardian.

Exercițiile au „intenția de a schimba status quo-ul și de a perturba pacea și stabilitatea regională”, se arată în comunicat.

„Armata națională rămâne în alertă, iar trupele de la toate nivelurile vor efectua antrenamente zilnice”.

Portavionul american USS Ronald Reagan, operațiuni la sud-est de Taiwan

Între timp, Marina SUA a declarat că portavionul USS Ronald Reagan desfășura operațiuni programate în Marea Filipinelor din Pacificul de Vest, o porțiune de ocean care include apele de la sud-est de Taiwan.

„USS Ronald Reagan și grupul ei de atac sunt în desfășurare în Marea Filipinelor, continuând operațiunile normale, programate, ca parte a patrulei sale de rutină pentru a asigura o zonă Indo-Pacific liberă și deschisă”, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei SUA, potrivit Reuters.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a calificat vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan o acțiune „maniacă, iresponsabilă și extrem de irațională” a Statelor Unite, transmite postul de stat CCTV.

Wang, care a vorbit la o reuniune în Cambodgia, a declarat că China a depus „cele mai mari eforturi diplomatice” pentru a evita criza, dar nu va permite niciodată să fie afectate interesele sale principale.

„Măsurile actuale și viitoare ale Chinei sunt contramăsuri defensive necesare și oportune, analizate și evaluate cu atenție, care vizează protejarea suveranității și securității naționale, în conformitate cu legislația internațională și internă”, a declarat Wang, citat de CCTV.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.