Operatorii Nord Stream afirmă că nu pot inspecta avariile la conducte din cauza restricţiilor impuse de de autorităţile daneze şi suedeze

Europa investighează cauzele care au dus la spargerea a trei conducte din reţeaua Nord Stream, într-un act de presupus sabotaj în apropierea apelor suedeze şi daneze, pe care Moscova a încercat rapid să îl atribuie Occidentului, sugerând că Statele Unite ar avea de câştigat. 

Nord Stream 2 AG, operatorul cu sediul în Elveţia al acestui gazoduct, a declarat marţi că va examina starea conductelor care prezintă scurgeri după ce se va încheia o anchetă a poliţiei la „locul crimei” şi se va ridica un cordon. 

Mai târziu, marţi, Nord Stream AG, operatorul conductei mai vechi Nord Stream 1, a declarat că a fost informat de autorităţile daneze că obţinerea permiselor necesare pentru efectuarea unei inspecţii ar putea dura peste 20 de zile lucrătoare. 

”Potrivit autorităţilor suedeze, a fost introdusă o interdicţie privind navigaţia, ancorarea, scufundările, utilizarea vehiculelor subacvatice, cartografierea geofizică pentru a efectua o anchetă de stat în jurul locurilor avariate din Marea Baltică”, a precizat Nord Stream într-un comunicat de presă. 

Presiunea în conductă s-a stabilizat începând de luni, a adăugat Nord Stream. 

Nord Stream 2, cu sediul în Elveţia, a declarat în comentarii trimise prin e-mail că „cooperează cu toate autorităţile relevante”. 

„Poliţia din Copenhaga se ocupă de investigarea locului crimei de la scurgerea Nord Stream 2 în ZEE (zona economică exclusivă) daneză”, a precizat compania.  

„Paza de coastă suedeză a izolat zona din jurul scurgerii în ZEE suedeză”, au adăugat reprezentanţii acesteia.   

Gazprom (GAZP.MM), controlată de Kremlin, a declarat că fluxurile ar putea fi reluate la ultima conductă rămasă intactă din reţeaua Nord Stream 2, o sugestie care va fi probabil respinsă, având în vedere că Europa a blocat Nord Stream 2 cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed