AcasăEconomieOprişan, IKEA: Am fost surprins că scăderea a fost de numai 6%,...

Oprişan, IKEA: Am fost surprins că scăderea a fost de numai 6%, pe o piaţă în declin cu 27%

Evoluţia este rezultatul unei creşteri de 20% în perioada septembrie – februarie, primele şase luni ale exerciţiului fiscal, şi a unei scăderi de 6% a vânzărilor în perioada martie- august, pe fondul crizei economice internaţionale. “În septembrie trecut aveam creşteri de 20%, după care am avut scăderi de 6%. Am fost surprins că scăderea a fost de numai 6%, când avem informaţii că piaţa a scăzut cu 27%”, a declarat pentru Business Standard Cornel Oprişan, retail manager IKEA România.

În septembrie trecut compania anunţa o ţintă de vânzări de 110 milioane de euro pentru anul fiscal 2008 /2009, cu 10% mai mult ca în anul anterior (n.red: în euro). Oprişan spune acum că acele estimări au avut la bază creşterile de atunci. Între timp, compania a trecut la construirea bugetului şi la raportarea cifrelor financiare în lei.

De la 1 septembrie, când a lansat şi noul catalog, compania a anunţat noi preţuri, mai mari la circa o treime dintre produse. “Majoritatea produselor din magazin sunt importate. La anumite produse preţurile au crescut din cauze obiective: cursul mediu a crescut de la 3,6 lei/euro anul trecut la 4,3. Am încercat să ne protejăm de variaţiile de curs, altfel n-am fi reuşit să menţinem preţurile. Sunt produse la care am crescut preţurile, la unele au rămas constante, la altele au scăzut; sunt cam o treime dintre produse în fiecare categorie”, a explicat Oprişan.

Magazinul din Băneasa a vândut peste 13 milioane de produse în ultimul an fiscal, mai mult cu un milion de produse decât în anul fiscal precedent, deşi numărul de vizitatori a fost similar, de circa 3 milioane, iar cifra de afaceri a scăzut uşor.

Aproximativ 60% dintre produsele vândute sunt produse de mobilier, restul de 40% fiind vânzările de decoraţiuni. Circa 25% din vânzări se fac către clienţi care vin din afara Bucureştiului, arată statisticile companiei.

Luna septembrie, cea mai aglomerată din an în mod tradiţional, nu se dezminte nici în acest an. “Sâmbăta trecută, înainte de începerea şcolilor, a fost cel mai aglomerat. În septembrie în mod tradiţional afluenţa e mai mare cu 20%”, a punctat Cornel Oprişan.

Retaillerul suedez a deschis primul magazin din România în martie 2007, după o investiţie de 25 de milioane de euro. În primul an fiscal magazinul a înregistrat vânzări de 100 milioane de euro. Deşi iniţial reprezentanţii companiei au spus că şase magazine IKEA ar putea acoperi România, lăsând să se înţeleagă că o nouă deschidere ar putea fi anunţată într-un viitor nu îndepărtat, până acum compania nu a făcut publică o decizie în acest sens. Magazinul din Băneasa este operat în franciză de compania Moaro Trading.

Ultimele Articole