Oraşul din România în care gunoiul este ridicat gratis de la uşă

Primăria municipiului Galaţi a reuşit să pună la punct un program de colectare a gunoiului unic în România, care presupune ca oamenii să colecteze gunoiul selectiv, în pungi speciale, iar angajaţii de la salubritate să le preia deşeurile direct de la uşă.

 

Programul este derulat de municipalitate în colaborare cu Serviciul public de salubritate „Ecosal” şi face parte dintr-un grup amplu de acţiuni de conştientizare a colectării selective, cu principalul scop de a îndeplini obiectivul de colectare selectivă de 50% până în anul 2020, conform reglementărilor europene în vigoare.

 

Iniţiativa colectării din uşă în uşă a debutat în toamna lui 2017, când o asociaţie de proprietari din Galaţi cu 700 de apartamente a intrat într-un program pilot de colectare selectivă. Iniţial, după cum au recunoscut responsabilii proiectului, lucrurile n-au mers deloc bine. Pungile distribuite gratuit pentru gunoi erau furate, în pungi materialele erau puse în multe cazuri amestecate, iar procentul de proprietari ce participau nu depăşea 10-15%.

 

Încet-încet, însă, lucrurile au intrat în normal, iar procentul de participanţi a ajuns la aproape 50% din numărul de apartamente locuite. „Este un lucru remarcabil, fără îndoială, car arată că programul are un mare potenţial de extindere la nivelul întregului oraş”, ne-a spus Mircea Ostache, unul dintre responsabilii programului.

 

Uşa programului, deschisă pentru toţi

 

De la data de 1 mai, dat fiind că proiectul-pilot a fost considerat un succes, toate asociaţiile de proprietari pot participa la campania de colectare selectivă din uşă în uşă. Asta cu atât mai mult cu cât toată lumea iese în avantaj.

 

Proprietarii apartamentelor scapă de stresul de a duce gunoiul (îl lasă pur şi simplu la uşă, în pungile primite gratis), iar administraţia publică face economii importante. Practic, cheltuielile suplimentare de colectare din uşă în uşă sunt acoperite din valorificarea deşeurilor colectate selectiv, iar marele avantaj este că la groapa ecologică a oraşului ajunge mai puţin gunoi. Astfel, durata de viaţă a acestei poate fi dublată, fapt din care rezultă o economie de circa 6 milioane de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed