Orașul din Spania care face cimitirele să devină ferme solare urbane. Mii de panouri fotovoltaice au fost montate pe cripte

Orașul Valencia amplasează mii de panouri solare în cimitire, ca parte a unui plan ambițios de transformare a acestora în centre de energie verde.

Proiectul Requiem in Power (RIP) va deveni cea mai mare fermă solară urbană din Spania, având capacitatea de a produce aproximativ 2,8 MW de energie electrică.

Aproximativ 7.000 de panouri fotovoltaice au fost montate pe cripte și alte structuri din cimitirele publice din Valencia, conform Uniunii Europene.

„Aceste locuri publice oferă mult spațiu pentru generarea de energie curată”, se arată în fișa informativă citată de The Independent, potrivit Mediafax. Energia produsă va fi utilizată pentru utilitățile publice, precum și pentru gospodăriile cetățenilor.

Valencia și impactul asupra mediului

Se estimează că proiectul RIP va economisi până la 140 de tone de emisii de carbon în fiecare an, atunci când va fi complet operațional. Proiectul face parte din misiunea climatică Valencia 2030, prin care orașul își propune să devină un pionier al obiectivului Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Valencia își propune să atingă acest obiectiv la nivel municipal cu 20 de ani înainte de termen, ajungând la neutralitate climatică până la sfârșitul acestui deceniu.

„În acest context de urgență climatică, orașele au un rol crucial în lupta împotriva schimbărilor climatice și sunt esențiale pentru găsirea unei soluții”, se arată pe site-ul proiectului.

Valencia nu este primul loc care instalează panouri solare în cimitire. O comună din Franța, Saint-Joachim, a lansat un proiect similar în 2021, având ca scop transformarea cimitirului într-un centru de energie regenerabilă prin instalarea a 5.000 de panouri până anul viitor, la un cost de aproximativ 3,3 milioane de euro.

Valencia, un model de sustenabilitate

Valencia demonstrează prin acest proiect un angajament ferm față de sustenabilitate și inovație. Implementarea panourilor solare în cimitirele publice nu doar că maximizează utilizarea spațiului urban, dar și contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon a orașului.

Acest exemplu de bună practică poate inspira și alte orașe să adopte soluții similare pentru a combate schimbările climatice și pentru a promova energia regenerabilă.

Proiectul Requiem in Power este un pas important pentru Valencia, nu doar în atingerea obiectivelor sale climatice, ci și în consolidarea poziției sale ca lider în inovare și sustenabilitate urbană.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed