AcasăPoliticORBAN propune bani și putere pentru baronii locali! Și o doctrină liberală...

ORBAN propune bani și putere pentru baronii locali! Și o doctrină liberală conservatoare

Ludovic Orban le promite alegătorilor din PNL că va orienta partidul spre o doctrină liberală conservatoare, potrivit programului de candidat la șefia partidului. Orban promite și o descentralizare accelerată, care să ducă mai multă putere de decizie și mai multe resurse financiare în plan local.

Dat fiind că majoritatea delegaților de la congresul PNL din 25 septembrie sunt aleși locali, Orban promite și relaxarea legislației privind achizițiile publice, dar și un program de investiții locale de 50 de miliarde de lei.

În ceea ce privește doctrina, moțiunea cu care Ludovic Orban candidează la șefia PNL promite ”o clarificare doctrinară” prin reafirmarea și promovarea valorilor fondatoare: drepturile și libertățile individuale, familia, credința creștină și națiunea.

În ceea ce privește Justiția, Ludovic Orban promite restaurarea Legilor justiției și adoptarea unei legislații privind Răspunderea magistraților. Programul de candidat al lui Orban nu menționează desființarea SIIJ.

În moțiunea lui Ludovic Orban nu apare numele președintelui României, Klaus Iohannis. Funcția prezidențială este însă amintită la capitolul Securitate națională: ”În calitate de Președinte al Partidului Național Liberal, principalul partid de guvernare, consider că este esențial parteneriatul cu Președintele României în ceea ce privește politica de apărare a țării și continuarea respectării angajamentelor internaționale asumate în acest domeniu”. La același capitol, Orban arată că ”pilonii politicii externe și de securitate ai țării noastre sunt statutul de membru al NATO și UE, precum și parteneriatul strategic cu SUA”.

  • Principalele puncte de moțiunea numită Forța Dreptei:

– Pentru mine, bătălia pentru funcția de Președinte al Partidului Național Liberal nu este o bătălie personală, este o bătălie pentru principii, pentru valori, pentru a menține Partidul Național Liberal așa cum a fost din 1875, un partid al neamului românesc, un partid de oameni care își iubesc țara, un partid de oameni care pun pe primul plan interesul României, un partid care s-a identificat cu toate marile realizări ale României în istoria modernă și așa trebuie să rămână Partidul Național Liberal.

– Obligația conducerii Partidului Național Liberal și a Guvernului PNL este aceea de a sprijini toate proiectele comunităților locale conduse de primari liberali și ale județelor conduse de președinții de Consilii Județene ai Partidului Național Liberal, pentru că, la guvernare, oamenii te judecă după ceea ce faci, efectiv.

– Moțiunea învingătoare a Partidului Național Liberal ”Forța Dreptei” trebuie să continue în următorii ani, având ca obiective majore: asigurarea bunei guvernări pentru România, consolidarea poziției Partidului Național Liberal de lider al Dreptei și câștigarea alegerilor politice din 2024.

– Doctrină liberală conservatoare. Partidul Național Liberal trebuie să-și asume rolul unei clarificări doctrinare în politică în următorii ani prin reafirmarea și promovarea valorilor fondatoare ale Partidului Național Liberal și ale națiunii române moderne: drepturile și libertățile individuale, familia, credința creștină și națiunea.

– Apartenența la Uniunea Europeană reprezintă pilonul dezvoltării României iar statutul de membru NATO este garanția noastră de securitate. Uniunea Europeană înseamnă pentru România libertate și prosperitate. Partidul Național Liberal va continua să apere apartenența României la Uniunea Europeană și NATO și va lupta împotriva oricărui tip de discurs care pune la îndoială locul României în UE și NATO.

– Totodată, Partidul Național Liberal trebuie să fie în avangarda transformărilor tehnologice și sociale actuale. Doctrina liberală-conservatoare a Partidului Național Liberal trebuie să includă între priorități, apărarea și conservarea patrimoniului natural și a echilibrului ecologic, ținând cont de specificul fiecărei economii naționale și cu respectarea principiilor de tranziție justă către o ”economie verde”, ca o necesitate fundamentală pentru asigurarea calității vieții omenilor și ca o responsabilitate morală a generației actuale pentru generațiile viitoare.

– Obiectivul economic național pe care îl susține Partidul Național Liberal este o ”Românie Inteligentă”. Trebuie să producem tot ce ceea ce se poate produce în România și să punem capăt modelului de economic de tip ”lohn”, bazat pe utilizarea intensivă a muncii la costuri mici și comercializarea de materii prime și componente industriale, și să orientăm investițiile în domenii economice cu potențial de creștere a valorii adăugate pentru producția de bunuri și servicii finite, cu drepturi de proprietate intelectuală, prin folosirea de mijloace tehnologice avansate și o forță de muncă mai bine calificată și mai bine plătită.

– Resurse pentru creștere durabilă: agricultură, transport, energie, industrie IT&C Extinderea rețelelor de energie electrică și gaze naturale a fost și rămâne una dintre prioritățile PNL.

– PNL va milita la nivel european pentru acordarea unei perioade de grație pentru țara noastră pentru extinderea rețelelor inteligente de gaze naturale. Gazul natural trebuie folosit și în centrale moderne de cogenerare în ciclu combinat. Actualele tehnologii, bazate pe cărbune, pot fi astfel retehnologizate și păstrate în uz, cu emisii scăzute de CO2.

Promisiuni pentru aleșii locali:

– Autoritățile locale trebuie sprijinite în proiectele de dezvoltare ale comunităților printr-un nou Program național de investiții locale, cu un buget multianual pentru următorii ani de 50 miliarde lei

– Partidul Național Liberal susține descentralizarea sistemului de achiziții pentru investițiile locale prin delegarea de competențe la nivel local pentru derularea procedurilor de achiziții publice pentru investițiile finanțate prin Compania Națională de Investiții sub plafonul de 25 milioane lei.

– Transformarea serviciilor deconcentrate din teritoriu în servicii descentralizate plasate în responsabilitatea autorităților locale, cu excepţia instituţiilor de control care trebuie să rămână în subordinea autorităţii centrale

– Transferul de competențe și responsabilități administrative și financiare de la nivelul autorităților administrației publice centrale la nivelul autorităților administrației publice locale

– Tratament egal între angajații autorităților publice locale și cei din administrația publică centrală, atât din punct de vedere al responsabilității și al complexității activității, cât și al salarizării

– Descentralizarea resurselor și întărirea autonomiei financiare, cu îmbunătățirea sistemului de calcul al alocărilor pentru completarea bugetelor locale (TVA, impozit pe venit, etc.);

– Transferul competențelor și atribuțiilor în domenii care vizează valorificarea resurselor locale neglijate de administrația centrală sau abandonate în absența unui proprietar, inclusiv a terenurilor agricole sau infrastructurilor destinate activităților sportive și culturale aflate în situațiile menționate;

– Justiție: Ne-am asumat și vom continua demersurile pentru restaurarea Legilor justiției în forma anterioară perioadei 2017- 2019 de guvernare PSD, cu respectarea cerințelor constituționale și a voinței exprimată de reprezentanții constituționali ai autorității judecătorești. În acest sens, este nevoie de punerea în acord a Codurilor – Civil, de Procedura Civilă, Penal și de Procedura Penală – cu Deciziile pronunțate de CCR și cu recomandările organismelor independente de expertiză. Codurile vor fi asanate de normele juridice care au fost declarate neconstituționale de CCR și vor fi completate cu norme juridice în deplin acord cu Constituția și Deciziile CCR.

– Vom susține demersurile de adoptare a unei legislații privind Răspunderea magistraților, răspundere care să fie una reală, să fie efectivă și eficientă, erorile judiciare grave ocazionate de reaua-credință și grava neglijență a magistraților să nu rămână nesancționate. Totul pentru a spori responsabilitatea magistraților, crescând astfel calitatea actului de justiție. Este un demers făcut pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale justițiabililor.

– Securitate națională. În calitate de Președinte al Partidului Național Liberal, principalul partid de guvernare, consider că este esențial parteneriatul cu Președintele României în ceea ce privește politica de apărare a țării și continuarea respectării angajamentelor internaționale asumate în acest domeniu. Pilonii politicii externe și de securitate ai țării noastre sunt statutul de membru al NATO și UE, precum și parteneriatul strategic cu SUA.

Ultimele Articole