Ordonanța lăcomiei se dezintegrează pas cu pas

 

Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, condusă de Iulian Iancu, cel propus de PSD pentru funcția de ministru al Energiei, a votat pentru abrogarea articolului 61 din OUG 114, zisă a lăcomiei, cel care bloca prețul la producția internă de gaze naturale și energie electrică 68 lei MWh. ”Abrogarea articolului 61 este un prim pas spre normalitate, altfel, România ar fi fost condamnată să se transforme într-o țară dependentă de importurile de energie electrică și gaze naturale pentru a-și asigura nevoile de consum. ANRE are un termen de 90 la zile pentru a face dispoziții tranzitorii”, a spus deputatul Cristina Prună. Ținerea prețului blocat a dus la creșterea importurilor de gaze, de la ruși, și la un salt considerabil a prețului gazelor la Bursa de Mărfuri.

 

De asemenea, comisia a votat și pentru eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri (articolul 78), taxă care se ducea la ANRE și de care instituția a afirmat în câteva rânduri că nu are ce face cu ei. Se revine la textul inițial iar cuantumul va fi de 0,1%.

 

”Astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru industrii și Servicii din calitatea de vicepreședinte am susținut abrogarea mai multor articole ale OUG 114, care au fost inițiate de mine și de colegii din PNL. Abrogarea era necesară pentru că a produs efecte negative în piață, în mod special în sectorul energiei. Am reușit să abrogăm toate articolele care se refereau la sectorul ENERGIE ELECTRICĂ ȘI GAZE NATURALE lăsând o perioadă de tranziție de 90 de zile pentru armonizarea legislației, însă unele articole nu au putut fi abrogate pentru că cei de la PSD s-au opus, iar reprezentantul ALDE a avut o atitudine de ”fundul în două luntrii” abținându-se de la vot”, a scris deputatul Virgil Popescu pe Facebook.

 

Pentru ca prevederile să intre în vigoare, ele mai trebuie și votate de plenul Camerei Deputaților, după ce va trece și de alte comisii. Comisia de Industrii și Servicii este una de aviz.

 

Modificările la OUG 114 au fost operate la doar câteva luni după ce a fost pusă în aplicare. Prima dintre ele a fost schimbarea nivelului și modului de calcul al taxei pe activele bancare. În luna martie, Guvernul a adoptat Ordonanța pentru amendarea OUG 114, prin care a introdus la finele anului trecut o serie de modificări fiscale, inclusiv o taxă pe activele sectorului bancar. Cota de impozitare a băncilor a scăzut de la 1,2% pe an la 0,4% pe an, iar din baza impozabilă au fost scăzute o serie de active.

 

Apoi, sistemului energetic, grav lovit de prevederile OUG 114 i s-a făcut o concesie în sensul că printr-o nouă ordonanță s-a decis ca plafonarea tarifului gazelor naturale la producător, de 68 lei/MWh, să rămână valabilă doar pentru consumatorii casnici. Pentru cei industriali, tariful a continuat să rămână liberalizat, adică dictat de piață.

 

Concesii s-au făcut și administratorilor de fonduri private de pensii. Cele șapte companii active pe piață au fost scutite să facă majorări de capital cumulat de 3,7 miliarde de lei. S-a stabilit un nivel minim de capitalizare a administratorului fondului privat de pensii, nivel care să fie, pe de-o parte corelat cu mărimea investițiilor în infrastructură ale fondului de administrare și pe de altă parte să fie sustenabil din punct de vedere al rentabilității activității de administrare.

 

De asemenea, recent, Cabinetul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență care desființează taxa de 3% din cifra de afaceri a companiilor din telecomunicații introdusă prin OUG 114, drept tarif de monitorizare datorat de operatorii telecom către arbitrul pieței, ANCOM. Actul normativ permite lansarea licitației pentru noile frecvențe 5G.

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed