Ore de liniște la bloc în 2021. În ce interval ești amendat dacă faci zgomot

0
Ore liniște la bloc

Nu multă lume știe care sunt orele de liniște la bloc și se întâmplă destul de des ca vecinii să fie afectați de anumite sunete în perioada în care aceștia ar trebui, de fapt, să se odihnească.

În 2021, lucrurile au rămas la fel. Există ore de liniște în bloc, iar cei care nu respectă legea sunt amendați corespunzător, informează Poliția Română. 

Ore de liniște la bloc în 2021

Mai exact, orele de linişte la bloc sunt cele din intervalul 22:00 – 08:00. Totodată, în timpul zilei, există de asemenea niște reguli stricte. Vecinii nu au voie să fie gășăcie între ora 13:00 şi 14:00.

În afară de aceste perioade, vecinii pot monta mobilă, pot asculta muzică și își pot face treaba care poate genera un zgomot neplăcut pentru cei din jurul lor. Totuși, lucrurile se pot modifica în funcție de decizia luată de ascociația de propietari.

Acesta este entitatea care stabilește alte ore de liniște sau de odihnă în bloc, în funcție de cerințele pe care le au majoritatea locatarilor. Acest program se afișează obligatoriu în avizier, pentru ca toată lumea să știe ce are de făcut.

În ce interval ești amendat dacă faci zgomot

În funcție de intervalul aprobat de asociația de proprietari, oamenii legii se mobilizează și dau amenzi. Mai exact, aceștia sunt dotați cu aparate speciale care pot măsura zgomotul, iar amenzile variază de la 500 la 1.500 de lei, sume pe care nu oricine și le permite.

În principiu, amenzile se dau pentru nerespectarea liniștii, fie că este vorba despre petreceri, găuri în pereți sau alte lucruri de acest tip.

Există amenzi și în funcție de repetitivatatea situației. Mai exact, cei care deranjează constant vecinii pot primi inclusiv o amendă de 3.000 de lei. Sancțiunea se aplică în cazul celor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00.

De menționat este faptul că, mai nou legea stabilește ca alternativă la această amendă sancțiunea muncii în folosul comunității: între 70 și 120 de ore de muncă.

În cazul petrecerilor private, sau a aparaturii muzicale care deranjează un bloc întreg, amenzile pot ajunge și la 6.000 de lei, însă persoanele în cauză pot opta pentru munca în folosul comunității și pot achita mai puțini bani.