AcasăEconomieOrganizaţiile de turism fac apel la guvernele europene să evite haosul călătoriilor...

Organizaţiile de turism fac apel la guvernele europene să evite haosul călătoriilor şi reacţionează faţă de reintroducerea de către unele ţări membre UE a restricţiilor de călătorie pentru călătorii complet vaccinaţi ca răspuns la noua variantă Omicron

”Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism (ECTAA) – unde Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) este membru cu drepturi depline – a tras un semnal de alarmă, printr-un comunicat de presă, împreună cu HOTREC (Asociaţia Hotelurilor, Restaurantelor, Barurilor şi Cafenelelor şi a unităţilor similare din Europa), ETOA (Asociaţia Comercială pentru un Turism mai Bun în Europa) şi WTTC (Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor) ca reacţie la reintroducerea restricţiilor de călătorie pentru turiştii complet vaccinaţi de către mai multe state membre, ca răspuns la noua variantă Omicron. Principalele organizaţii de turism reacţionează la reintroducerea de către mai multe state membre ale Uniunii Europene a restricţiilor de călătorie pentru călătorii complet vaccinaţi ca răspuns la noua variantă Omicron. Acest lucru a zdruncinat planurile nenumăratelor mii de turişti care speră să treacă graniţele pentru a vedea prietenii şi familia de sărbători şi îi pune din nou în pericol financiar pe agenţii şi operatorii din turism. Modificarea restricţiilor de călătorie într-un termen foarte scurt slăbeşte încrederea în călătorii şi subminează toate eforturile depuse până acum, inclusiv prin certificatul digital UE Covid, pentru a ridica restricţiile de circulaţie pentru persoanele vaccinate şi recuperate”, arată asociaţiile.

Industria europeană a turismului îndeamnă guvernele să urmeze concluziile Consiliului European din 16 decembrie pentru a „continua eforturile coordonate pentru a răspunde evoluţiilor bazate pe cele mai bune dovezi ştiinţifice disponibile”.

„Noile îndrumări ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) publicate săptămâna trecută indică faptul că varianta Omicron este acum prezentă în toată Europa, iar infecţiile sunt cauzate în principal de transmisii comunitare, mai degrabă decât de cazuri legate de călătorii. ECDC recomandă consolidarea intervenţiilor nefarmaceutice (NPI), cum ar fi evitarea adunărilor mari publice sau private, încurajarea folosirii măştilor de protecţie, munca la distanţă etc. Nu există nicio recomandare pentru reintroducerea restricţiilor de călătorie. Acest lucru este în conformitate cu evaluarea anterioară conform căreia restricţiile de călătorie sunt ineficiente în reducerea transmiterii virusului, a spitalizărilor sau a deceselor”, precizează organizaţiile de turism.

Vacanţele de Crăciun şi de iarnă la schi reprezintă un sezon turistic important. Conform datelor Eurostat 2018/19, 33,7% din toate nopţile petrecute în unităţile de cazare turistică din UE27 au fost în sezonul de iarnă (inclusiv din noiembrie până în aprilie). Înnoptările în UE27 în iarna 2020-2021 au scăzut cu 71% comparativ cu iarna 2018-2019.

Specialiştii spun că aceasta este şi o perioadă importantă pentru planificarea viitoarelor vacanţe de vară. Cu restricţii de călătorie anunţate peste noapte, Europa va pierde din nou un sezon turistic important, spun ei.

”Inclusiv în cazul României, considerăm că anumite măsuri ale Guvernului privind revenirea turiştilor în ţară sunt incoerente, adoptate peste noapte şi, de ce nu, ilogice. Nu înţelegem de ce nu se mai păstrează lista-semafor, şi se face o departajare discriminatorie între ţările UE şi cele non UE. Pe de altă parte, nu înţelegem de ce turiştilor vaccinaţi care provin din ţările verzi şi galbene din afara UE li se mai impune efectuarea unui test PCR la destinaţia unde călătoresc. Carantinarea turiştilor, indiferent de categorie, ar putea fi evitată prin efectuarea de teste rapide antigen pe aeroport, la sosirea în ţară, ori la maxim 24 de ore după sosire. Să nu uităm că România doreşte să primească şi turişti străini din ţările non UE, iar în actualele condiţii, este foarte dificil. Ţara noastră este acum una dintre cele mai verzi ţări din Europa şi da, trebuie să ne protejăm, însă considerăm că vaccinarea, respectiv, după caz, testarea sunt măsuri suficiente pentru readmiterea sau admiterea turiştilor în ţară”, declară Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

ECTAA este asociaţia agenţilor de turism şi a operatorilor de turism europeni. Reprezintă un sector de aproximativ 70.000 de agenţi de turism şi operatori de turism din Europa, care oferă consultanţă şi vând servicii de transport, cazare, agrement şi alte servicii turistice, precum şi produse combinate clienţilor de agrement şi afaceri.

ETOA este asociaţia comercială pentru un turism mai bun în Europa. Scopul acesteia este acela de a asigura un mediu de afaceri echitabil şi durabil, astfel încât Europa să rămână un loc competitiv şi atrăgător pentru a trăi, a lucra şi a vizita. Cu peste 1.200 de membri reprezentând majoritatea domeniilor industriei, reprezintă o voce puternică la nivel local, naţional şi european. Aceasta reuneşte o gamă largă de tour-operatori şi furnizori europeni, de la mărci globale până la companii independente.

HOTREC este Asociaţia Hotelurilor, Restaurantelor, Barurilor şi Cafenelelor şi a unităţilor similare din Europa, care reuneşte 46 de asociaţii naţionale din 35 de ţări şi este vocea ospitalităţii europene. Misiunea HOTREC este de a reprezenta şi de a susţine interesele sale faţă de UE şi instituţiile internaţionale, de a promova schimbul de cunoştinţe şi de bune practici între membrii săi pentru a promova în continuare inovaţia şi de a acţiona ca o platformă de expertiză pentru sectorul ospitalităţii.

WTTC (World Travel & Tourism Council – Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor) este organismul care reprezintă sectorul privat de turism la nivel global. Membrii sunt directori generali ai companiilor, destinaţiilor şi organizaţiilor industriale din lume care se implică în turism şi turism. WTTC are o istorie de 25 de ani de cercetare pentru a cuantifica impactul economic al T&T în 185 de ţări. De peste 25 de ani, WTTC a fost vocea acestei industrii la nivel global. Membrii sunt preşedinţii, preşedinţii şi directorii executivi ai companiilor de turism şi turism lider din sectorul privat din lume.

 


 

Ultimele Articole