Otilia Nuţu, expert în energie, despre legea offshore: E o victorie în sensul că s-a eliminat o barieră legislativă / Trebuie să ne gândim la cum reducem consumul de gaze, noi avem o politică de creştere a consumului de gaz

0

”E o victorie în sensul că s-a eliminat o barieră legislativă, legală, fiind principalul factor de blocaj pentru investiţiile din Marea Neagră. Asta nu înseamnă că mâine vom avea gaz, s-a pierdut timp preţios”, a spus Ana Otilia Nuţu, precizând că votul din Parlament este un pas înainte.

”Rămâne ca cei de la Petrom şi Romgaz să ia o decizie, la începutul anului viitor, dacă fac investiţia. Între timp, lucrurile s-au schimbat foarte mult, preţul gazului a crescut foarte mult, deci investiţia va fi mai profitabilă. Pe de altă parte, Marea Neagră nu mai e aşa de sigură”, a spus el, aprecizând că este posibil să se schimbe percepţia de securitate.

Expertul în energie a ţinut să arate că discuţiile cele mai importante în Parlament au fost legate mai puţin de consumatorii casnici şi mai mult pe ce face statul român cu banii pe care îi încasează. ”Încă nu suntem acolo”, a precizat ea. 

Ana Otilia Nuţu a menţionat că, dacă în cazul exploatării Blaxi Oil, se speră că primele gaze vor fi extrase în jurul lunii iunie, în cazul Neptun Deep, primele gaze vor ajunge  în 2026, 2027, astfel că mai este cale lungă până să vedem aceste gaze în piaţă şi la consumatori.

Expertul în energie a menţionat că nu este suficient şi nu trebuie să ne bazăm pe gazul din Marea Neagră ci şi pe cel din Azerbaijan, arătând că cele două zăcăminte din Marea Neagră asigură 6 sau 7 ani de consum intern, nu sunt cantităţi foarte mari.

”Trebuie să ne gândim la surse cât mai diversificate şi să ne gândim la cum reducem consumul de gaze, se pare că avem o politică consistenţă de creştere a consumului de gaz, în contradicţie cu ce se întâmplă a nivel european. Noi urmează să alocăm 77 miliarde de lei, din PNRR, PNDL, din programele operaţionale, plus banii care ar trebui să fie încasaţi din impozitele din aceste exploatări, pentru a extinde reţelele de gaze. Cred că este o decizie greşită acum pentru că nu vom avea gaz pe un termen suficient de lung”, a mai spus Nuţu. 

Ea a mai spus că ”riscăm să facem nişte investiţii care ne blochează pe termen lung pe consum de gaze, ne vulnerabilizăm, bazându-ne nerealist că acest gaz din Marea Neagră va fi o soluţie pe o perioadă lungă de timp”.