Pactul pentru fiscalitate: Românii vor să fie impozitate în principal veniturile și apoi proprietățile. Și mai puțin munca

Pactul pentru Fiscalitate (PFP) a lansat, în cadrul unui eveniment găzduit de Camera de Comerț și Industrie a României, studiul sociologic „Percepții despre Fiscalitatea din România”, realizat la comanda PFP de către Biroul de Cercetări Sociale. Studiul a măsurat percepția populației adulte a României față de 3 teme legate de fiscalitate: reacția față de o serie de măsuri de sporire a încasărilor bugetare și față de cota unică versus impozitul progresiv, atitudinea față de administrația statului și față de funcționarii publici și orientările și valorile economice și politice.

Ce și cât impozităm


• Oamenii vor să fie impozitate în principal veniturile, banii câștigați (44%), apoi proprietățile deținute (30%) și doar 8,5% susțin impozitarea muncii.
• 78% cred că impozitele și taxele pe muncă sunt prea mari.
• 60% vor un tratament fiscal egal pentru toți și eliminarea ratelor diferite de impozitare. Alți 32% vor un tratament fiscal favorabil pentru angajații din anumite domenii.

Susținerea majorărilor de taxe propuse de guvern


• 55,5% sunt de acord cu instituirea unei taxe de solidaritate plătită de bugetarii cu venituri mai mari de 15.000 lei lunar și de cei cu pensii speciale. 12,7% se opun, iar 31,8% se abțin. Se opun în special cei din București și Nord-Est și sunt indiferenți cei din Centru, Oltenia și Vest, dar o susțin cei din Nord-Vest și SudMuntenia.
• Majorarea accizei la tutun este dorită de 44,2% din cetățeni, refuzată de 32,7% și lasă indiferenți alți 23,1%. Susțin majorarea bărbații și cei cu studii superioare, dar se opun ei tinerii, cu studii elementare și medii, din orașele foarte mici. Sunt indiferente femeile.
• Mărirea TVA la 19% pentru produsele care conțin zahăr e susținută de 28%, refuzată de 50% și lasă indiferenți alți 22%.

Percepția funcționarilor publici


• Pentru cei mai mulți oameni există convingerea că la stat sunt prea mulți angajați, prea
bine plătiți, slab pregătiți profesional, ineficienți și lacomi. Imaginea pozitivă a fost
constatată doar la 10-12% din cetățeni, iar aceștia sunt aceiași care apreciază buna
funcționare a aparatului statului. Cercetarea arată că statul cu birocrația lui este apreciat
doar de 1 din 10 cetățeni, acceptabil pentru alți 2, indiferent pentru încă 2 și urât de
jumătate din populație.
• Ideea susținută de liderul PSD Marcel Ciolacu că funcționarii sunt o resursă valoroasă a
statului, care trebuie stimulată, este susținută doar de 27% din cetățeni. Alți 45% susțin că
banii bugetarilor provin din mediul privat și că acesta este sufocat de taxele plătite pentru
administrația statului.
• 28,6% consideră că în instituțiile publice se fură mai mult decât în mediul privat. Alți 15,5% consideră că în mediul privat se fură mai mult decât la stat. 44,8% spun că în ambele medii se fură la fel, iar 11,1% nu se pronunță. Există o neîncredere generală în instituții, fie ele private sau publice, care îi face pe oameni să se creadă mereu furați.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed