PANDEMIA a calmat un indicator care ne dădea mari bătăi de cap

Deficitul de cont curent, indicatorul care arată cât de slăbită este economia României, a scăzut cu 15,7% în primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul izbucnirii pandemiei. Din cauză că mulți compatrioți s-au trezit cu veniturile diminuate fie din cauza tăierilor de salarii fie a disponibilizărilor pe timp de pandemie, sau pentru că multe din spațiile de retail au fost închise din pricina deciziilor autorităților, ieșirea banilor din țară a fost diminuată. Deocamdată, economia românească nu are capacitatea să producă atâtea bunuri și servicii pe cât este de mare cererea și din acest motiv mulți dintre noi apelăm la importuri. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

Potrivit BNR, În perioada ianuarie-mai 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2.881 milioane euro, comparativ cu 3.414 milioane euro din primele cinci luni din 2019. În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 921 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 379 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un excedent mai mare cu 513 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 562 milioane euro.

 

În schimb, pandemia provocat daune indicatorului investiții directe ale nerezidenților. În primele patru luni, inestițiile străine au însumat valoarea netă negativă de 454 milioane euro (comparativ cu o valoare netă pozitivă de 2.059 milioane euro în perioada ianuarie – mai 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 72 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 266 milioane euro.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed