AcasăActualitateParada de 1 Decembrie 2022: Program, restricții de circulație și alte evenimente...

Parada de 1 Decembrie 2022: Program, restricții de circulație și alte evenimente de Ziua Națională a României în București

Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. Cu această ocazie, în București și în marile orașe din țară se organizează parade militare.

Pentru a sărbători Marea Unire de la 1918, în Capitală și în marile orașe din țară se organizează parade militare și alte ceremonii, printre care și depuneri de coroane pentru soldații care au murit în lupta pentru unirea provinciilor istorice românești.

În urmă cu 104 ani, în 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională, care a votat unirea Transilvaniei cu România și dus la formarea României Mari.

Programul paradei de 1 Decembrie

În fiecare an, pe 1 Decembrie, în Piața Arcul de Triumf din București se organizează cea mai mare paradă militară din țară.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

La ce oră începe parada de 1 Decembrie

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României va începe la ora 11:00.

La începutul ceremoniei se vor trage 21 de salve de tun, timp în care participanții la paradă vor intona Imnul Național al României.

Cine participă la parada de 1 Decembrie

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, la parada de 1 Decembrie din București vor participa peste 1.500 de militari și specialiști din MApN, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.

De asemenea vor defila și aproximativ 150 de militari străini, din cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și SUA.

Restricții de circulație de Ziua Națională în Capitală

Pentru o bună desfășurare a paradei și a ceremoniei de 1 Decembrie, Brigada Rutieră a Capitalei a anunțat restricții de trafic în zona Piața Arcul de Triumf și în zonele adiacente.

Pe 1 decembrie, între orele 4:00 și 18:00, traficul rutier va fi restricționat total pe bd. Regele Mihai I (între Piaţa Presei şi Piaţa Arcul de Triumf), pe șos. Kiseleff (între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei), pe str. Alexandru Constantinescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti), pe bd. Mareșal Constantin Prezan, precum şi pe bd. Mareşal Alexandru Averescu (între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti).

În cursul zilei vor fi deviate următoarele linii STB:

► Linia 131 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 205 va funcţiona pe traseul actual între terminalul „Strǎuleşti” şi Piaţa Presei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Mărăşti, Str. Alexandru Constantinescu, Bd. Ion Mihalache, apoi traseul actual;

► Linia 282 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Șoseaua Fundeni” şi intersecţia Str. Radu Beller/ Calea Dorobanţi, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Calea Dorobanţi, Bd. Iancu de Hunedoara, prin Pasajul Victoria, Șos. Nicolae Titulescu, apoi traseul actual;

► Linia 331 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Romană şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, Bd. Poligrafiei, apoi traseul actual;

► Linia 335 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Faur” şi Piaţa Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 361 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „Complex Comercial Băneasa” şi intersecţia Şos. Bucureşti-Ploieşti/Bd. Aerogării, apoi pe un traseu modificat pe Bd. Aerogării, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Beijing, Bd. Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei, apoi traseul actual pȃnă la Piaţa Unirii, cu întoarcere pe Bd. I.C. Brătianu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Lascǎr Catargiu, Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, terminal „Complex Comercial Băneasa’’;

► Linia 783 va funcţiona pe traseul de bază între Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Bd. Aviatorilor, Bd. Beijing, Str. Nicolae Caramfil, Bd. Aerogării, Şos. Bucureşti-Ploieşti, apoi pe traseul actual.

Alte evenimente care au loc în Capitală de 1 Decembrie

La ora 07.00, Klaus Iohannis, președintele României, va depune coroane de flori și va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc.

La ora 12.00 în zona Piața Arcul de Triumf se va organiza expoziția de tehnică militară în Piața Arcul de Triumf

Între orele 19:00-22:00, militarii se vor retrage cu torțe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Național – Cal. Victoriei, Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenței – Bd. Eroilor Sanitari – Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Șos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd.General Paul Teodorescu – Bd.Timișoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.

Parada de la Alba Iulia

În fiecare an, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, la Alba Iulia se organizează Parada militară.

Anul acesta, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918” vor defila peste 800 de militari, iar orașul va fi survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16 Fighting Falcon.

Vremea de 1 Decembrie în Capitală și la Alba Iulia

Pentru ziua de 1 decembrie, Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în București și la Alba Iulia.

În Capitală, meteorologii au anunțat ploi și temporar lapoviță și ninsoare. Temperaturile maxime vor fi de 1-2 grade, iar cele minime nu vor coborî sub 0 grade Celsius.

La Alba Iulia, în dimineața zilei de 1 Decembrie, vor fi condiții de ceață, iar pe parcursul zilei cerul va fi temporar noros și vor fi posibile precipitații slabe mixte de ploaie, lapoviță și ninsoare.

Temperatura maximă va fi de 5-6 grade, iar cea minimă de 1-2 grade.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.