PARADOXURILE unei industrii care plătește foarte bine dar nu are suficienți oameni

0

Deficitul de forţă de muncă în IT&C va continua să crească până la aproape 21.000 de oameni în anul 2021, fără să luăm în calcul emigrarea specialiştilor din acest domeniu, potrivit unui amplu studiu sociologic realizat de KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române.

 

Deficitul de forţă de muncă se va menţine la cote ridicate în IT&C, cu toate că a fost declarat prioritate strategică de autorităţi şi în ciuda facilităţilor fiscale acordate angajaţilor, potrivit unui studiu sociologic de amploare, realizat de KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române.

 

Studiul care se numeşte „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România” arată că deficitul de angajaţi din IT&C, sector aflat în ascensiune în România, cu potenţial şi ritm de creştere superioare mediei naţionale, va continua să crească la 18.700 de oameni în 2019 şi la peste 20.000 în anul 2021.

 

„Estimările realizate privind diferite componente ale cererii (prognozele privind potențialul de creștere al sectorului) și ofertei de forţă de muncă (componente demoeconomice, înrolările în diferite forme de învăţământ şi formare la specializările specifice sectorului, rate de abandon şcolar) au condus la concluzia că, în lipsa unor măsuri adecvate, deficitul de forță de muncă în sectorul IT&C va continua să crească la 18.700 persoane în 2019 și la peste 20.000 în anul 2021”, se arată în studiul realizat de KPMG şi de Institutul Naţional de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române, consultat de Economica.

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spunea recent că nu i se pare normal ca IT-iştii să fie în continuare scutiţi de la impozitul pe venit, declaraţie care a stârnit multă rumoare.

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET