x


  • EUR
    4.8419
    USD
    4.3293
string(7) "general"

Părinții își pot lua zile libere plătite pentru a avea grijă de copii și pe timpul vacanței școlare

Ministrul Muncii a anunțat că intenționează să prelungească posibilitatea acordării de zile libere plătite pentru părinții care stau acasă să aibă grijă de copii inclusiv pe perioada vacanței școlare.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.04.2020, 19:21

„Introducem pe ordinea de zi o completare pentru ca și în vacanța școlară, atât părinții copiilor la grădiniță și școală, cât și cei de la creșă să poată beneficia în continuare de sprijinul acordat având în vedere situația prezentă în care se impune să rămână acasă pentru îngrijirea copilului”, a declarat Ministrul Muncii, în debutul ședinței de guvern.

 

Anterior, Guvernul stabilise că părinții care nu au cu cine lăsa acasă copiii pe perioada cât școlile sunt închise își pot lua zile libere plătite pentru a avea grijă de cei mici. Ministrul Muncii a anunțat joi, în ședința de guvern, inițierea unei hotărâri care să prelungească această prevedere și pe perioada vacanței școlare.

 

Pe durata stării de urgență, cât școlile sunt închise, unul dintre părinți are dreptul să primească zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii. Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.