Parlamentarii au respins majorarea punctului de pensie la 826,2 lei, amendamentul merge în plen

Membrii Comisiilor reunite de buget-finanţe s-au întors în şedinţă după o pauză de circa 15 minute în care au discutat modul în care vor vota amendamentul la bugetul asigurărilor sociale prin care punctul de pensie se calculează la 45% din valoarea salariului mediu.

Comisiile au avut, la ieşirea din pauză, spre vot o nouă propunere în locul celei iniţiale, de majorare a punctului de pensie la 826,2 lei, de la 732,8 lei în prezent. Astfel, parlamentarii au propus păstrarea punctului de pensie în 2010, însă indexarea acestuia la inflaţie începând cu 2011, în timp ce cota contribuţiilor la asigurările sociale ar fi urmat să se reducă cu 4 puncte procentuale din acest an.

„Avem exemple nenumărate că, atunci când s-a ajuns la diminuarea cotei de contribuţii sociale, s-a încasat mai mult, cu exemplul cotei unice  şi al impozitului pe chirii. Toate ne-au demonstrat că atunci când reduci cota de contribuţie, încasarea e mai mare”, a spus deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, s-a pronunţat împotriva acestei măsuri.

„Punctul de vedere al Guvernului este că aceste reduceri nu sunt posibile şi aş vrea să fac apel la profesionalismul dumneavoastră. Măsurile presupun un transfer de la bugetul de stat şi sunt convins că toată lumea înţelege, aşa cum şi eu înţeleg, că în România, dincolo de orice considerente politice şi umanitare, trebuie să primeze cele economice”, a spus ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Pe parcursul discuţiilor, atât ministrul Finanţelor, cât şi cel al Muncii, Mihai Şeitan, au prezentat puncte de vedere contradictorii cu cele ale parlamentarilor privind majorarea punctului de pensie, argumentând că o astfel de măsură ar genera o spirală inflaţionistă.

Parlamentarii au decis ulterior să propună spre vot cele două variante de amendare a bugetului asigurărilor sociale, ambele fiind însă respinse. Cu toate acestea, comisiile au decis ca cele două propuneri să fie trecute pe lista amendamentelor respinse, pentru a fi discutate în plenul Parlamentului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed