Parlamentarii uită de proiectele legislative până la toamnă

De altfel, potrivit Business Standard, la comisia de buget din camera deputaţilor toate proiectele care vizează modificările la Codul fiscal au rămas în suspensie în aşteptarea propunerilor de la Ministerul finanţelor.

În ultima zi a sesiunii parlamentare, senatorii au amânat până la toamnă votul pe legea cumulului pensie-salariu. Legea a fost retrimisă la comisia de muncă, pentru a se evita aprobarea tacită de către Senat. Pentru a evita interzicerea cumulului pensie-salariu, angajaţii de la stat ar putea beneficia de salarii şi pensii în acelaşi timp, dar vor plăti un impozit progresiv.

Legea berii care prevede acordarea unor facilităţi fiscale IMM-urilor din industria berii a fost retrimisă la comisia de buget finanţe cu câteva zile înainte de încheierea sesiunii parlamentare. Iniţiativa are o lungă istori fiind întoarsă de la promulgare de preşedintele Traian Băsescu care a cerut, în februarie 2007, reexaminarea, motivând că aceasta contravine tratatului de aderare a României la UE. Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, aşteaptă la rândul său sesiunea de toamnă.

Până atunci şi Registrul Comerţului rămâne la Ministerul Justiţiei. Propunerea legislativă privind trecerea registrului la Camera de Comerţ şi Industrie nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea unei legi organice. Prin urmare, votul va fi reluat în sesiunea de toamnă. În septembrie ar putea fi discutat în plen şi proiectul legislativ cu privire la eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri. Propunerea legislativă a liberalilor, de modificare a unor măsuri fiscale ale Cabinetului Boc, inclusiv anularea impozitului forfetar, rămâne şi ea pentru toamnă.

Cât priveşte legile adoptate putem vorbi mai degraba de o serie de proiecte de adoptare a unor Ordonanţe, instrumentul favorit al guvernării Boc. Unele dintre cele mai importante acte normative adoptate de Parlament sunt Bugetul de stat pe 2009 şi cel al asigurărilor sociale dar şi cel privind rectificarea bugetară, care a introdus şi impozitul minim.

Extrem de controversat, acest document a şi fost atacat de liberali la Curtea Constituţională. Şi Ordonanţa care permitea schimbarea şefilor deconcentratelor a trecut prin arbitrajul Curţii, pe motiv că repolitizează complet structurile deconcentrate ale ministerelor.

Senatul a reuşit , în această sesiune, să voteze o Ordonanţă de Urgenţă după 12 ani de la depunere. Ordonanţa se referă la destinaţia sumelor încasate de Fondul Proprietăţii de Stat în cadrul procesului de privatizare a societăţilor comerciale la care statul este acţionar.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed