AcasăEconomieParlamentarii USR au depus peste 500 de amendamente la proiectul bugetului de...

Parlamentarii USR au depus peste 500 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe anul viitor. Cătălin Drulă: Bugetul pe 2023 este un buget inflaţionist şi mincinos!

”Bugetul de stat pe anul 2023 pe care PSD şi PNL vor să îl adopte pe repede-înainte vine cu creşteri de cheltuieli pentru a păstra toate privilegiile şi sinecurile politicienilor de la putere.  USR a depus peste 500 de amendamente care vizează eliminarea pensiilor speciale şi transparentizarea PNDL 3, sprijinirea prosumatorilor din România să producă energie. Parlamentarii USR au mai depus amendamentele pentru creşterea bugetului medicinei de familie, pentru a asigura masă caldă şi transport gratuit tuturor elevilor, pentru a reduce impozitarea muncii şi pentru a continua proiectele importante de infrastructură”, arată USR.   

 

USR precizează că bugetul are cifre umflate şi estimări nerealiste, fiind fundamentat pe prognozele aceluiaşi Institut Naţional de Statistică responsabil pentru măsluirea cifrelor privind creşterea economică din 2022.

 

”Cheltuielile statului vor creşte semnificativ în 2023: cheltuielile de personal cresc cu 3,59 miliarde lei mai mult, cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc cu peste 3,5 miliarde lei. Totul din banii obţinuţi din taxele şi impozitele pe care le plătesc cetăţenii şi firmele. Această creştere de cheltuieli în plină criză este o sfidare la adresa românilor care o duc din ce în ce mai greu, sufocaţi de inflaţie, de facturi şi de rate mari”, mai spune USR.  

 

Totul este însă prezentat în mod mincinos în proiectul de buget drept o scădere, prin raportare la un PIB umflat cu aproape 156 de miliarde de lei (de la 1.396,2 miliarde lei în 2022 la 1.552,1 miliarde lei proiecţia pe 2023), mai acuză formaţiunea. 

 

”În loc să taie din cheltuielile statului pentru a direcţiona banii spre investiţii, coaliţia PSD-PNL continuă risipa, pe spatele românilor şi firmelor cărora le-au crescut şi le vor creşte în continuare taxele şi impozitele. Subestimarea cheltuielor şi a deficitului bugetar, la pachet cu supraestimarea veniturilor, este subliniată, de altfel, şi de Consiliul Fiscal”, spune Cătălin Drulă, preşedintele USR. 

 

Este grav că investiţiile prinse în bugetul de stat pe 2023 sunt rupte de realitate. Aproape 20% din totalul investiţiilor anunţate triumfalist ar trebui să vină din PNRR, în condiţiile în care reformele de care depind aceşti bani europeni sunt blocate. De exemplu, coaliţia PSD-PNL refuză să elimine pensiile speciale care în bugetul de anul viitor îi vor costa pe români mai mult cu 248 milioane de lei. 

 

Proiectul bugetului de stat pentru 2023 relevă, încă o dată, doar iresponsabilitatea şi incompetenţa Guvernului PSD-PNL-UDMR, precizează USR. 

Ultimele Articole