Parlamentul are restanţe

Taxa de poluare sau fosta taxă de primă înmatriculare a încins spiritele în Parlament în această sesiune. A fost criticată, contestată, declarată neconformă cu cerinţele Uniunii europene iar în cele din urmă a fost chiar şi subiect al unei moţiuni simple. În acest moment proiectul de lege care prevede aprobarea Ordonanţei de Urgenţă se află pe masa comisiei de buget finanţe din Senat.

Membrii comisiilor reunite de buget şi de administraţie din Senat au desfiintat practic, în ultima săptămână a acestei sesiuni, ordonaţa nr. 50/2008 privind taxa de poluare auto, păstrând doar câteva paragrafe. Biroul Permanent a anulat însă votul din comisii, urmând să fie reluat într-o şedinţă ulterioară.

Tot pe ultima sută de metri a fost votat şi a intrat în procedura de promulgare proiectul de lege referitor la imobilele naţionalizate. Potrivit noilor prevederi, imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură, proprietarii urmând să fie despăgubiţi în bani. O altă noutate: cei cu statut de chiriaşi care au cumpărat imobilele în baza Legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate în instanţă vor primi despăgubiri la valoarea de piaţă, iar, dacă sumele plătite conform Legii 112 le-au fost deja restituite, vor putea solicita în justiţie diferenţa până la valoarea de piaţă a imobilelor.

Una dintre cele importante restanţe se referă însă la Curtea de Conturi. Reuniţi în şedinţă comună parlamentarii nu au putut vota, din lipsă de cvorum, prelungirea mandatelor membrilor Curţii. Măsura era provizorie până la intrarea în vigoare a noii legi de organizare şi funcţionare a acestei instanţe. Preşedintele Traian Băsescu a trimis spre reexaminare proiectul de lege şi a cerut legislativului să se întrunească în sesiune extraordinară. Cu această ocazie ar trebui să tranşeze şi situaţia foştilor miniştri, actuali parlamentari, Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed