Parlamentul votează, Guvernul nu are bani

Proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a fost votat săptămâna aceasta în Senat şi aşteaptă votul din Camera Deputaţilor. Chiar dacă ministerul de Finanţe s-a opus măsurii, social-democraţii speră să fie adoptat în Parlament cât mai repede pentru a ajunge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

 

Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD: „Guvernul de obicei asta spune, nu sunt bani.

 

Asta a spus şi atunci când a trebuit majorat salariul minim pe economie, mereu Guvernul nu a avut resursă bugetară. Spaima asta veşnică, nu putem, nu facem, nu sunt bani. E o chestiune cred de o gospodărire mai atentă şi de un pic de bunăvoinţă în ultimă instanţă”.

 

Dacă social-democraţii spun că vor taxe mai mici pe muncă pentru a sprijini mediul de afaceri, ministrul de Finanţe vorbeşte de impactul bugetar.

 

Anca Dragu, ministrul de Finanţe: „Am făcut un calcul de impact, ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei. Nu avem loc pentru o reducere a veniturilor atât de mare”.

 

Mesajul fusese transmis PSD şi în luna februarie la depunerea proiectului legislativ, dar nu i-a convins pe social-democraţi.

 

Anca Dragu, în 22 februarie: „Noi avem acum un deficit bugetar prognozat de 2,95% din PIB, adică foarte aproape de limita de 3%, conform angajamentelor pe care România le are în faţa Uniunii Europene”.

 

Nici impozitul specific pe turism propus de PSD nu este pe placul Finanţelor. Liviu Dragnea a cerut explicaţii de la ministrul de Finanţe, după care proiectul a fost votat în Senat.

 

Liviu Dragnea: „Sigur, sigur că trebuie să răspundă, că doar nu a venit aici să facă poze. A venit să răspunsă la nişte întrebări”.

 

Anca Dragu, în 22 februarie: „Credem că acest impozit specific ar putea conduce la o reducere a impozitelor plătite de către marii operatori şi o creştere a impozitelor ce vor fi plătite de către micii operatori”.

 

Social-democraţii susţin că proiectele depuse de ei nu au un caracter electoral şi că nu se va ajunge la un conflict cu premierul Cioloş sau cu preşedintele Iohannis pentru adoptarea lor.

 

Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional Executiv al PSD: „Îmi doresc din toată inima să le promulge pentru că sunt legi care sunt aşteptate de mediul de afaceri. Campania vine, trece, tocmai s-a încheiat un tur de alegeri, vom avea în toamnă altul, asta nu înseamnă că tot ce se face în Parlament se face cu iz electoral”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed