Partidele de opoziţie din Cehia care vor să formeze guvernul au în vedere un deficit bugetar mai mic în 2022

0
28
Partidele de opoziţie din Cehia care vor să formeze guvernul au în vedere un deficit bugetar mai mic în 2022

Fiala, liderul coaliţiei de centru-dreapta Împreună, care a înfrânt partidul ANO, al premierului Andrej Babis, în alegerile din 8-9 octombrie, şi care intenţionează să formeze un nou guvern cu grupul Piraţii/Primarii, a declarat într-o dezbatere la televiziunea cehă că vor respinge proiectul de buget al administraţiei actuale.

Aceasta înseamnă că este puţin probabil ca bugetul să fie aprobat înainte de sfârşitul anului, determinând revenirea ţării la un proiect provizoriu, care limitează cheltuielile discreţionare.

Fiala a spus că un buget provizoriu pe o perioadă de până la două luni nu va cauza probleme.

Guvernul Babis a propus un deficit de 376,6 miliarde de coroane în 2022, similar cu deficitul record înregistrat în 2020, după începerea pandemiei de coronavirus şi deficitul aşteptat în 2021, deoarece cheltuielile rămân ridicate.

“Un astfel de deficit nu este posibil. Trebuie să ne bazăm pe un buget provizoriu, dar, desigur, este în interesul tuturor ca bugetul modificat să fie acceptat cel mai repede”, a spus Fiala.

El a mai afirmat că schimbările se pot face în câteva săptămâni.

La întrebarea dacă deficitul din 2022 ar putea fi sub 300 de miliarde de coroane, Fiala a spus că ar dori ca ministerele să caute economii operaţionale de aproximativ 6%, ceea ce a spus că ar putea reduce deficitul cu aproape 100 de miliarde de coroane.

Fiala a arătat că părţile care alcătuiesc viitoarea administraţie nu vor să crească impozitele ca parte a planurilor lor.

Guvernul lui Babis s-a confruntat cu critici pentru creşterea deficitelor bugetare şi a datoriilor de stat, cu o reducere record a impozitului pe venit şi creşteri ale pensiilor şi salariilor publice pe lângă cheltuielile legate de pandemie.