Patria Bank a înregistrat un profit net de 453.000 lei în primele trei luni ale anului, de la pierderi în trimestrul 1 din 2020

Venitul net bancar înregistrează o creştere cu 14% (cu 5 milioane  lei faţă de aceeaşi perioadă din anul 2020), până la 41,2 milioane lei, evolutie pozitivadatorata in principal veniturilor din comisioanesi din activitatea financiara.

Veniturile din dobânzi credite au scăzut cu 3%, la 25,5 milioane lei, fiind afectate în mod negativ de pandemia COVID-19, evoluţia indexului de dobândă ROBOR reflectându-se direct în nivelul veniturilor, deoarece portofoliul de credite este în mare pondere acordat cu dobânda variabilă.

„Rezultatele financiare la 31 martie 2021 (3 luni) prezintă un profit net de 453.000 lei, în creştere cu 119% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, survenit din evoluţia favorabilă pe toate ariile de activitate şi incluzând totodată un cost al riscului suplimentar pentru o abordare prudentă a anului 2021. Banca a înregistrat un rezultat operaţional pozitiv în valoare de 10,4 milioane lei cu 200% mai mare faţă de T1 2020 când acesta a cumulat doar 3,5 milioane lei, dinamică în 2021 a survenit atât din creşterea veniturilor, cât şi din reducerea cheltuielilor operaţionale”, arată raportul băncii.

Cheltuielile operaţionale au înregistrat o contracţie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 cu 6%, cu 1,8 milioane lei, banca luând acţiuni şi măsuri care să conserve profitabilitatea instituţiei în contextul pandemic COVID-19. Un amplu proces de optimizare al costurilor s-a desfăşurat pentru adaptarea la noile condiţii din piaţă, se mai arată în raport.

Banca a acordat credite noi în valoare de peste 217 milioane lei în cursul anului 2021, ceea ce a condus la o creştere a portofoliului de credite performante cu 4%, respectiv +74 milioane lei comparativ cu decembrie 2020.

În ceea ce priveşte segmentul IMM şi Small Corporate, în primul trimestru al anului 2021 au fost acordate finanţări în valoare de peste 80 milioane lei, rezultând într-o creştere a soldului de credite performante cu 3% faţă de finalul anului 2020.

Pe total linie de business Micro acţiunile comerciale implementate şi activitatea intensă din zona comercială au generat o creştere a soldului de credite performante cu aproape 6% faţă de finalul anului 2020.

„În urma analizei rezultatelor financiare, managementul consideră că activitatea Patria Bank a fost impactată de pandemia COVID-19, dar efectele pot fi atenuate de măsurile întreprinse de bancă, de evoluţiile pieţelor financiare sau de măsurile de relansare economică iniţiate de Guvern. Contextul actual aduce efecte negative, mai ales în ceea ce priveşte nivelul potenţial al costului riscului, dar poate genera şi oportunităţi de creştere şi dezvoltare prin atragerea accelerată de noi clienţi”, relevă raportul.

Banca este parte activă a programelor IMM Invest, IMM Factor şi Agro IMM Invest. Activităţile comerciale implementate în primul trimestru din 2021 au generat în cadrul sub-segmentului Agro, o creştere a soldului de credite performante cu peste 8% faţă de finalul anului 2020.

În zona de Retail (persoane fizice) primul trimestru al anului 2021 a însemnat o accelerare atât în activitatea de creditare, cât şi în îmbunătăţirea şi optimizarea produselor, a proceselor, fluxurilor şi sistemelor, ceea ce a dus la o creştere a soldului de credite performante Retail cu 4% faţă de finalul anului anterior.

Totalul activelor era în valoare de 3,379 miliarde lei, în uşoară contracţie faţă de sfârşitul anului 2020, concomitent cu modificarea structurii bilanţiere a băncii: creşterea creditelor nete +67 milioane lei şi reducerea activelor lichide cu 115 milioane lei, excedentul de lichiditate fiind plasat în credite (active cu cea mai bună rentabilitate), cât şi utilizat pentru acoperirea uşoarei contracţii a depozitelor comerciale.

Portofoliul de credite (valoare netă) înregistrează o creştere cu 4%, +67 milioane  lei faţă de decembrie 2020 şi o creştere de 13%, +213 milioane  lei faţă de 31 martie 2020; instructura, portofoliul performant net (stadiul 1+2) înregistrează o creştere cu 74 milioane lei (+4%) faţă de decembrie 2020, în timp ce portofoliul de credite neperformante a înregistrat o scădere cu 7 milioane lei (-6%).


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed