Patronatele din Chimie cer prelungirea facilităţilor privind acordarea gazelor din producţia internă

„Am pregătit acțiuni de protest. Marţi, între orele 10:00 şi 15:00, vom picheta sediul Ministerului Economiei (MECMA), pentru încercarea sensibilizării pentru prelungirea acestei legi. Miercuri şi joi, între orele 10:00 şi 15:00, vom picheta sediul Guvernului”, a declarat, luni, președintele FSLCP, Achille Duţu, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele FEPACHIM, Cezar Corâci.

Corâci şi Duţu susţin, într-un comunicat de presă comun, că acordarea acestei facilităţi a contribuit substanţial la menţinerea echilibrului sistemului naţional de transport al gazelor şi la realizarea veniturilor producătorului de gaze Romgaz Mediaş şi ale transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN).

Măsura de sprijin prin care o serie de producători din industria chimică şi a îngrăşămintelor au primit doar gaze din producţia internă, mai ieftine de aproape două ori faţă de cele importate, a fost introdusă de Guvern în luna mai a anului 2009 şi a fost prelungită cu un an în luna octombrie a anului trecut.

„Această măsură a dus la stabilizarea a 10.000 locuri de muncă”, a adăugat Duțu.

Corâci, care este şi preşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România UGIR-1903, a afirmat că dacă această facilitate nu va fi prelungită până la 31 martie 2011, România va ajunge să importe îngrășăminte la preţuri foarte mari.

„Tariful de distribuţie a gazelor pentru populaţie nu este cel real, iar ANRE nu vrea să analizeze acest lucru ca să nu se puna rău cu multinaţionalele, care mereu cer creşteri de preţuri, chiar dacă achiziţionează gaze cu reducere de 17%”, a adăugat Duţu.

Duţu a afirmat că există o presiune a multinaţionalelor asupra Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de creştere a tarifelor de distribuţie a gazelor.

„Există un război surd al multinaţionalelor asupra locurilor de muncă şi a companiilor care procesează acest gaz”, a spus Duţu.

El a afirmat că pe perioada derulării acestei facilităţi, companiile au primit circa 60%-70% din gaze din producţia internă, diferenţa fiind nevoite să o importe sau să o cumpere de la producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP).

Corâci și Duțu susțin, de asemenea, că este „absolut necesară” prelingirea facilității aprobate de Guvern în 2009 prin care o serie de producători primesc doar gaze din producția internă.

Duțu a mai spus că au existat discuţii în vederea prelungirii acestei facilități cu ministrul Economiei, Ion Ariton, în urmă cu zece zile, dar ministrul nu „nu a avut niciun reflex”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed