Patronatele din energie regenerabilă spun că modificările propuse în domeniul legislaţiei pun în pericol atragerea de fonduri europene de peste 10 miliarde de euro

”Modificările propuse în domeniul legislaţiei cu impact asupra vânzărilor de terenuri agricole nu ţin cont de interesul României în atragerea de investiţii în domeniul energiei curate, iar adoptarea lor în forma actuală ar împiedica dezvoltarea de proiecte energetice regenerabile, punând în pericol atragerea de fonduri europene de peste 10 miliarde de euro, cu impact asupra securităţii energetice şi competitivităţii economice”, arată într-un comunicat cele mai importante asociaţii din sectorul regenerabilelor,  Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (Romanian Wind Energy Association – RWEA) şi Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România (PATRES).

Companiile membre ale RWEA şi PATRES solicită reexaminarea proiectului de lege în Parlament pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

”În cazul promulgării Proiectului de lege în forma sa actuală, adoptată în Parlament, activitatea investitorilor din industria regenerabilă va fi grav perturbată, aceștia aflându-se în imposibilitatea de a achiziţiona sau de a securiza în orice alt mod legal terenuri situate în extravilan în vederea dezvoltării de proiecte energetice. Mai mult, România riscă să fie în imposibilitatea de a respecta ţintele asumate faţă de Instituţiile Europene, aplicarea legii urmând să determine o reţinere a investitorilor sau chiar imposibilitatea acestora de a investi în capacități noi de producere de energie regenerabilă în exercițiul investițional 2020-2030. Intrarea în vigoare a acestei legi va avea ca principală consecință negativă pierderea (din nou) a încrederii investitorilor din industria energiei regenerabile în cadrul legislativ și în puterea legislativă a statului român”, arată organizaţiile.

România a anunţat o ţintă de energie regenerabilă în consumul final de energie de 30,7% în anul 2030, conform Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) al autorităţilor române, ţara având nevoie de mai mult de 7 GW de noi capacităţi regenerabile, parte a unor investiţii de peste 22 miliarde de Euro în sectorul energetic. În acest sens, România este unul din statele membre cele mai avantajate de Green Deal, având la dispoziţie peste 6 miliarde euro prin Fondul de Modernizare, mai mult de un miliard de euro prin Fondul de Tranziţie Justă, pe lângă sumele dedicate investiţiilor în tranziţia energetică cuprinse în planul de redresare economică NextGeneration EU şi investiţiilor private.

”RWEA şi PATRES consideră că intrarea în vigoare a Proiectului de lege în forma actuală ar aduce un impact negativ asupra reluării investiţiilor in sectorul energetic din România într-o perioada în care relansarea economică este primordială,  în condiţiile în care – prin PNIESC- România şi-a asumat un plan bine stabilit de investiţii în noi capacităţi de producţie. În plus, lipsa investiţiilor în noi capacităţi competitive de generare a energiei îşi va extinde impactul negativ asupra securităţii energetice a României şi a preţului plătit de consumatorul final, având în vedere parcul de generare din surse convenţionale deja îmbătrânit şi situaţia actuală în care România este un importator net de energie conform datelor oficiale furnizate de autorităţi. Ne exprimăm speranţa că, urmare a demersurilor RWEA şi PATRES, precum şi a altor asociaţii din sectorul energetic, această lege nu va fi aplicabilă în forma adoptată în Parlament”, mai arată patronatele.

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) reprezintă o industrie cu 3.000 MW de energie eoliană instalaţi în România de companii precum CEZ, Enel, EDP, Engie, Vestas, cu dezvoltatori de noi capacităţi de energie şi furnizori de servicii conexe.    

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES are în componenţă peste 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de 1.800 MW, ce reprezintă invesţitii în sectorul energetic din România de aproximativ 2,7 miliarde de euro.


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed