AcasăEconomiePatronatele şi sindicatele din asigurări atrag atenţia privind efectele negative ale plafonării...

Patronatele şi sindicatele din asigurări atrag atenţia privind efectele negative ale plafonării poliţelor RCA: O astfel de măsură a fost instituită şi în cursul anilor 2016 – 2017, generând o destabilizare profundă a pieţei de asigurări, provocând pierderi uriaşe pentru investitorii din această piaţă şi declanşând procedura de infringement de cǎtre Uniunea Europeanǎ

”Partenerii de dialog social, Patronatul Industriei Asigurărilor din România – PIAR şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci atrag atenţia asupra efectelor negative care vor fi generate de eventuala adoptare a proiectului de Hotărâre de Guvern care vizează o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor asigurărilor RCA. Este surprinzător cum această tema a fost readusă pe masa Guvernului, după ce această instituţie a emis pe 26 ianuarie 2022 un aviz negativ pentru un proiect legislativ similar (b536/2021, L38/2022, aflat la data prezentă în dezbaterea Senatului). O astfel de măsura ce a vizat plafonarea tarifelor asigurărilor RCA a fost instituită şi în cursul anilor 2016 – 2017, generând o destabilizare profundă a pieţei de asigurări, provocând pierderi uriaşe pentru investitorii din această piaţă şi declanşând procedura de infringement de cǎtre Uniunea Europeanǎ”, arată organizaţiile.

Tarifele asigurǎrii RCA sunt calculate pe baza unor date statistice obiective, în aşa fel încât sǎ poatǎ permite plata daunelor, a cǎror frecvenţǎ şi severitate sunt, din pǎcate, foarte ridicate în România, cunoscându-se faptul că România este fruntaşă la numărul de decese din accidente rutiere.

”Aşa cum s-a întâmplat în trecut, pierderile pe care introducerea plafonării le va genera pentru piaţa de asigurări vor pune în dificultate capacitatea de despagubire echitabilă a persoanelor prejudiciate şi asiguraţilor. Aşadar, pe lângă impactul finaciar evident, respectiv generarea de pierderi, vor fi impactate negativ şi aspecte ce ţin de stabilitatea sectorului de activitate şi a forţei de muncă, într-o piaţă a muncii foarte tensionată din cauza lipsei specialiştilor şi a costurilor în continuă creştere”, arată cele două formaţiuni.

Acestea consideră că o plafonare a tarifelor va transforma piaţa RCA din România într-o piaţă impredictibilă, destabilizată deja de falimentul succesiv al unor asigurători RCA de mari dimensiuni (cel mai recent fiind cel al City Insurance), în detrimentul angajaţilor din sector şi al persoanelor prejudiciate.

Patronatul Industriei Asigurărilor din România: Patronatul Industriei Asigurărilor din România este o organizaţie patronală, constituită în anul 2020, în baza Legii 62/2011 a dialogului social. Patronatul a fost înfiinţat la iniţiativa Groupama Asigurări, UNIQA Asigurari, UNIQA Asigurări de viaţă şi PAID, iar în prezent numără 4 membri. Principalele obiective ale PIAR sunt reprezentarea industriei de asigurări în dialogul public, iniţierea de soluţii privind îmbunătăţirea legislaţiei în vigoare pe piaţa muncii din România, precum şi promovarea de bune practici în domeniu.

FSAB este o organizaţie sindicală înfiinţată în anul 2002 cu scopul de a realiza o reprezentativitate reală a sindicatelor la nivelul ramurii Asigurări şi Bănci din România. Începând cu anul 2012, Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate “Activităţi financiare, bancare şi de asigurări”. 

 

Ultimele Articole