x


  • EUR
    4.8288
    USD
    4.4163
string(4) "news"

Paul Păcuraru: România nu ar trebui construită de chinezi

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, consideră că este nefiresc ca România să fie construită cu forţă de muncă din Orientul Îndepărtat sau Africa.

Author: Dumitru Sandulescu | Sursa: Tmctv.ro | Publicat: 18.07.2007, 16:48

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, miercuri, la Iaşi, că deficitul de pe piaţa muncii trebuie acoperit din resurse interne fără a se apela la forţă din muncă din Orientul Îndepărtat sau Africa, transmite corespondentul NewsIn.

“Este nefiresc să aducem chinezi în România, iar românii să plece la muncă în străinătate. Este firesc să construieşti România cu români. Deficitul de forţă de muncă pe plan naţional ar putea fi compensat prin exploatarea resurselor deja existente”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Paul Păcuraru, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Potrivit acestuia, în mediul rural există resurse umane imense care nu sunt incluse în circuitul activ economic.“De asemenea, mă gândesc în primul rând la şcoli şi universităţi şi la adjustarea output-ului lor cu cerinţele de pe piaţa muncii. În plus, sectorul bugetar este suprapopulat. Aici se concentrează resurse care ar putea fi redistribuite către alte zone ale economiei. Avem nevoie de o raţionalizare a sectorului de stat”, a adăugat Paul Păcuraru.

Ministrul Muncii a subliniat că Guvernul are în lucru un program pentru a-i aduce înapoi în ţară pe românii care lucrează în străinătate dar acesta este greu de pus în practică, din cauza că încă există o diferenţă mare între salariile din vestul Europei şi cele din România.

“Programul este la comisiile interministeriale. Este însă costisitor de pus în practică. Ne gândim însă la unele facilităţi pentru a-i motiva pe români să rămână în ţară, plecând de la programe de recalificare şi până la construirea de locuinţe sociale. Modelul cultural este din păcate la noi altul: tinerii muncesc trei luni prin Italia sau Spania apoi vin în ţară şi sparg toţi banii economisiţi cu fetele lor”, a mai spus ministrul Muncii.