x


  • EUR
    4.7538
    USD
    4.2013
string(6) "europa"

Pe fondul tensiunilor cu Rusia, americanii trimit avioane F-35 în ţări NATO din Europa

Statele Unite au anunţat, vineri seară, trimiterea unor avioane militare de tip F-35 în ţări europene membre NATO, pentru misiuni de antrenament de rutină, care intervin însă în contextul tensiunilor cu Rusia după atacul american în Siria.

Author: Mircea Popa | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.04.2017, 8:38

“Forţele Aeriene vor trimite zilele următoare un număr redus de avioane de vânătoare F-35A Lightning II în Europa, în cadrul unei misiuni de antrenament care era programată de mult timp”, informează Departamentul Apărării al SUA, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

 

“Avioanele urmează să participe la antrenamente alături de alte aeronave americane sau ale altor ţări europene membre NATO, în cadrul Iniţiativei Europene de Reasigurare”, precizează Pentagonul, fără a dezvălui în ce ţări vor ajunge aparatele de vânătoare.

 

Iniţiativa Europeană de Reasigurare (European Reassurance Initiative) include Operaţiunea Determinare Atlantică (Atlantic Resolve), care constă în măsuri de reacţie la presupusele ingerinţe ruse în conflictul din estul Ucrainei.

 

Exerciţiul militar la care vor participa avioanele F-35 intervine în contextul amplificării tensiunilor între SUA şi NATO, pe de o parte, şi Rusia, pe de alta, după atacul american care a vizat pe 7 aprilie o bază a armatei siriene.