Pedro Sanchez vrea un gazoduct între Spania şi Europa Centrală, prin Franţa, care nu este entuziasmată, în vederea unei reduceri a dependenţei Uniunii Europene de gazele naturale ruseşti

Planul unui gazoduct care să traverseze Munţii Pirenei ”este un lucru pe care Guvernul spaniol îl reclamă şi-l cere Uniunii Europene de mult timp deja”, a declarat liderul socialist presei în cursul unei vizite pe Insula La Palma, în arhipelagul spaniol Canare.

”Noi sperăm ca acest vis să devină în curând realitate”, a continuat el, salutând declaraţii de săptămâna trecută ale cancelarului german Olaf Scholz, care a precia că o interconexiune între Peninsula Iberică şi Europa Centrală via Franţa ar marca ”în mod dramatic” UE.

Un astfel de gazoduct ”ar contribui azi mult să liniştească şi să destindă situaţia aprovizionării” cu gaze naturale, aprecia cancelarul german, a cărui ţară este unul dintre membrii UE cei mai dependenţi de importuri de gaze naturale ruseşti.

Pedro Sanchez a subliniat, în acelaşi sens, că ”Spania are multe de adus Europei în vederea unei reduceri a dependenţei sale energetice faţă de Rusia, mulţumită imensei noastre capacităţi de regazificare” şi a subliniat că ”o treime din capacitatea totală de regazificare a Europei se află în Spania”.

El se referă astfel la faptul că Spania dispune de şase terminale care permit accesarea gazelor naturale lichefiate (GNL) importate de către companii în domeniul metanului cu scopul de a le transforma în gaze care pot fi, apoi, introduse în reţeaua spaniolă şi eventual exportate.

Însă, în acelaşi timp, Spania are doar două conexiuni de capacitate mică – cu Franţa, în Ţara Bascilor (nord-vest).

”Suntem pe cale să exportăm energie şi o vom face şi mai mult după ce vom îmbunătăţi interconexiunile”, a subliniat Pedro Sanchez.

Un proiect al unui gazoduct din Catalonia, în nord-estul Spaniei, în Franţa – denumit MidCat – a fost lansat în 2013, însă a fost abandonat în 2019 din motive în principal financiare.

Ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice Teresa Ribera anunţa săptămâna trecută că Enagas – proprietarul şi gestionarul reţelei de gaze naturale spaniole – estimează la ”aproximativ opt-nouă luni” timpul necesar ca un astfel de gazoduct să fie operaţional de partea spaniolă.

Compania sublinia însă că totul depinde de partea franceză.

Ministerul francez al Tranziţiei Ecologice a primit – fără entuziasm – aceste declaraţii.

”Un asemena proiect ar avea nevoie, în orice caz, de mulţi ani să fie operaţional” şi ”nu răspunde crizei actuale”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed