AcasăExternePelosi sfidează China și aterizează în Taiwan. Beijingul amenință: „Se joacă cu...

Pelosi sfidează China și aterizează în Taiwan. Beijingul amenință: „Se joacă cu focul”

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi.

China anunță exerciții militare cu muniție de luptă, după vizita lui Pelosi la Taipei. De joi, vor înconjura Taiwanul

ACTUALIZARE 19:26 China va desfășura „exerciții militare importante” și „activități de antrenament” în șase zone maritime și spații aeriene din jurul Taiwanului. Exercițiile, care vor începe joi, au fost anunțate de Beijing la scurt timp după ce șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns la Taipei, vizită pe care oficialii chinezi o consideră o provocare.

Agenția de presă de stat Xinhua, care a publicat informația, are și o hartă care arată unde vor fi desfășurate exercițiile. Sunt 6 zone hașurate, plasate toate în jurul insulei autonome, despre care China spune că face parte din teritoriul său, deși nu o controlează.

harta china
China va desfășura exerciții militare în jurul Taiwanului. Foto: Xinhua

China amenință, după ce Pelosi a ajuns în Taiwan: „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”

ACTUALIZARE 19:22 China a reacționat după ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns în Taiwan. „Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan (…) Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a amenințat, marți, ministerul de externe chinez. Totodată, și partidul comunist a criticat într-un comunicat de presă vizita lui Pelosi în Taiwan: „A subminat grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”. 

Ministerul de externe chinez susține că vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA.

„Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”, transmite MAE chinez.

De asemenea, China susține că Statele Unite și-au luat un angajament clar privind stabilirea relațiilor diplomatice: „Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China.”

„China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră”, mai spune ministerul de externe chinez.

Nancy Pelosi, editorial în Washington Post: De ce conduc o delegație a Congresului în Taiwan

ACTUALIZARE 19:10 La scurt timp după ce avionul în care se afla Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan pe aeroportul din Taipei, cotidianul american Washington Post a publicat un articol de opinie al președintei Camerei Reprezentanților din SUA.

În urmă cu aproximativ 43 de ani, Congresul Statelor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare Legea relațiilor cu Taiwan, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe a SUA în Asia-Pacific. Președintele Jimmy Carter a semnat legea. 

Legea relațiilor cu Taiwan a stabilit angajamentul Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru o relație economică și diplomatică care a înflorit rapid și s-a bazat pe un stâns parteneriat. Legea a încurajat o prietenie profundă și înrădăcinată în interese și valori comune precum: autodeterminarea și autoguvernarea, democrația și libertatea, demnitatea umană și drepturile omului.

Legea a reprezentat un jurământ solemn din partea Statelor Unite de a sprijini apărarea Taiwanului: „se ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice… o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest reprezintă o mare îngrijorare pentru Statele Unite”. 

Astăzi, America trebuie să-și amintească acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă a rezistenței. Taiwan este un lider în materie de guvernare: în prezent, în abordarea pandemiei de covid-19 și în susținerea conservării mediului și a acțiunii climatice. 

Taiwan este un lider în ceea ce privește pacea, securitatea și dinamismul economic, promovat prin spirit antreprenorial, o cultură a inovației și o pricepere tehnologică care sunt de invidiat în toată lumea. 

Cu toate acestea, în mod tulburător, această democrație vibrantă și robustă, numită una dintre cele mai libere din lume de către Freedom House și condusă cu mândrie de o femeie, președintele Tsai Ing-wen, este amenințată.

În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile în ceea ce privește Taiwanul.

Pelosi: Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație. Solidaritatea SUA cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând

ACTUALIZARE 18:34 Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și membrii unei delegații a Congresului american au emis o declarație de presă la sosirea în Taiwan.

„Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Indo-Pacific, inclusiv Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriatul economic și guvernarea democratică. Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație.

Vizita noastră nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de angajamentele comune SUA-China și de cele șase asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a fi schimbat status quo-ul”, se arată în declarația delegației Congresului american în Taiwan.

Avioane de luptă chineze traversează strâmtoarea Taiwan

ACTUALIZARE 18:18 Avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoare Taiwan, ce separă China continentală de insula revendicată de Beijing, a anunţat marţi televiziunea de stat chineză, citată de AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Anunţul a venit cu puţin timp înainte ca avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19), la bordul căruia se află preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, să aterizeze în Taiwan la ora locală 22:43 (17:43 ora României), în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

Avionul în care se află Nancy Pelosi a aterizat la Taipei

ACTUALIZARE 17:45 Aeronava cu care a călătorit Nancy Pelosi a aterizat pe aeroportul din Taipei. Nancy Pelosi a fost întâmpinată de oficialii taiwanezi.

Potrivit programului neoficial, Pelosi se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen. Patru surse citate de Reuters au spus că pentru miercuri este programată o întâlnire cu un grup de activiști care luptă pentru drepturilor omului.

Statele Unite ale Americii au declarat luni că nu vor fi intimidate de China. Încă de săptămâna tercută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a desfășurat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu muniție de război, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai. China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan transmit un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

Washingtonul nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwan, dar oferă insulei mijloacele de a se apăra.

Marți, Pelosi a vizitat Malaezia, după ce luni și-a început turneul în Asia în Singapore. Biroul ei a spus că va merge și în Coreea de Sud și Japonia, dar nu a menționat o vizită în Taiwan.

Un zgârie-nori din Taipei proiectează un mesaj de mulțumire pentru Nancy Pelosi

ACTUALIZARE 16:41 Înainte de a ateriza la Taipei, pe unul dintre zgârie-norii din capitala Taiwanului au fost afișate mesaje de mulțumire și de bun-venit pentru președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.