Pensiile cresc cu 4% de la 1 februarie

0
Pensiile cresc cu 4% de la 1 februarie

Deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei şi-au adus acuze reciproce privind cine este vinovat de actuala valoare a punctului de pensie.

 

Deputatul UDMR Antal Istvan a cerut, cu această ocazie, rezolvarea problemei pensiilor parlamentarilor care, în ultimii 20 de ani, au muncit la armonizarea legislaţiei şi care acum sunt pensionari.

 

“Acum se solicită mărirea pensiilor pentru securişti, dar colegii care au intrat în Parlament pe 22 decembrie 1989 şi au muncit la armonizarea legilor nu vorbeşte nimeni? Acei demnitari care în primii 20 de ani au muncit în Parlament, se muncea atunci în Parlament, se legifera”, a spus Antal Istvan, adăugând că acest Parlament trebuie să facă dreptate acelor colegi care sunt acum pensionari.

 

Vicepreşedintele Camerei Viorel Hrebenciuc (PSD) a precizat însă că această problemă ţine de Statutul deputaţilor şi senatorilor.

 

Ordonanţa adoptată prevede majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

 

“De asemenea, se mai prevede aplicarea indicelui de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, şi valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anii 2010 şi 2011”, se precizează în expunerea de motive.


Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această ordonanţă. Aceasta a fost dezbătută luni şi de Senat.