Pensiile taxate de TEODOROVICI: S-au făcut primele calcule

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ne-a anunțat ieri că ce-a spus luni e fals cu privire la „taxa de solidaritate”. Adică luni a vorbit despre o taxă aplicată pensiilor speciale, care de la 10.000 de lei în sus (plafon) să fie taxate. Ieri a venit cu altă variantă. Să taxeze toate pensiile, până la un anumit plafon, dar nu se știe deocamdată care va fi acesta. Adică nu a mai dat o idee de plafon. Poate să fie și 5.000 de lei și 7.000 sau chiar și 12.000 sau peste.

 

Înțelegem, așadar, că prima dată se vor gândi la suma de care au nevoie la buget, iar apoi, în funcție de asta, vor stabili plafonul și „taxa de solidaritate”.

 

E posibil, în final, să ne trezim cu ideea de bază mare și înălțime mică. Dacă se alege un plafon mai mic, cu o taxă mai mică, așa se mărește numărul persoanelor taxate.

 

Așadar, având în vedere noile declarații ale lui Teodorovici, în final, cei care au contribuit mult și au pensie peste 10.000 de lei, așa cum li se cuvine, urmează să fie taxați la fel ca cei care primesc pensii speciale, deși nu au contribuit în aceeași măsură. Cu alte cuvinte: unii sunt mai egali decât ceilalți. În cazul de față, cei cu pensii speciale sunt mai egali decât cei care au muncit și au contribuit.

 

E adevărat, nu sunt mulți. Neoficial, e vorba de vreo 300 de persoane care au pensii de peste 10.000 lei și au contribuit cât trebuie.

 

Poate că intră în categoria discriminării, așa cum sunt și alte lucruri în fiscalitatea din România, dar nu intrăm acum în detaliile respective.

 

În România avem așa, conform informațiilor obținute pe surse: 161.000 de pensii speciale din zona MAI, MApN și SRI, dar nu știm, încă, câte sunt peste plafonul invocat inițial, de 10.000 de lei. De asemenea, mai sunt circa 3.800 care primesc pensie specială prin Legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, în medie suma fiind de peste 18.000 lei. Mai sunt circa 1.400 de persoane care primesc indemnizație specială prin Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România în medie de aproape 11.000 lei/lună.

 

Ieri s-au vehiculat în presă câteva idei de taxare 30-40-50%, care ar fi luate în calcul de PSD.

 

Să mergem pe aceste cifre. Să presupunem că plafonul ar rămâne de 10.000 de lei, deși e posibil să nu fie așa.

 

Articolul integral pe HOTNEWS

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed