Pentru câți bani muncesc românii. Țările UE unde cel mai mic salariu se apropie de 2.000 €

Potrivut unui studiu realizat de firma de consultanță KPMG, din cele 20 de state membre ale UE și Spațiului Economic European, plus Elveția care au un salariu minim stabilit la nivel național, cel mai mic se câștigă în Bulgaria, respectiv 261 euro.

 

Vecinii sunt urmați de Lituania (400 euro) și România (416 euro).

 

La polul opus, cele mai mari salarii minime brute pe economie se plătesc în Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.834 euro) și Germania (1.818 euro).

 

În anul 2017, România avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 euro), după Bulgaria. Această schimbare de poziție se datorează însă creșterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale ale angajatorului în sarcina angajatului.

 

Acest lucru este evidențiat și de faptul că, din punct de vedere al sumelor nete, pentru 2018, România are al doilea cel mai mic salariu net (243 euro), după vecina sa Bulgaria (202 euro), mai arată studiul citat.

 

În mod surprinzător, țările care au un nivel scăzut al salariului minim (inclusiv România) au cote efective de impozitare mari (peste 40%) pe când țările cu un nivel ridicat al salariului minim (ca Luxemburg, Irlanda sau Marea Britanie) au cote efective de impozitare sub 30%. La calculul cotelor efective de impozitare se iau în considerare cotele de impozit, dar și cotele de contribuții, raportate la valoarea salariului brut.

 

Astfel, România are a șaptea cea mai mare cotă de impozitare efectivă dintre cotele înregistrate în cele 20 de state membre ale UE, SEE și Elveția care au un salariu minim stabilit la nivel național, respectiv 44%. Minimul și maximul sunt reprezentate de Irlanda, cu o cotă efectivă de impozitare de 15%, și Franța, cu o cotă efectivă de 87%.

 

mai multe, pe PRO TV

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed