x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

Pentru prima oară, un lup a părăsit zona radioactivă de la CERNOBÎL

Dezastrul nuclear din 1986, de la Cernobil, a lasat in urma un peisaj foarte toxic. La peste 30 de ani distanta, natura isi revine, cu pasi mici. Iar recent, un lup tanar, nascut aici, a facut un pas indraznet: a iesit din zona contaminata.

Author: Mihai Voican | Sursa: Ziare.com | Publicat: 11.11.2018, 9:58

Aceasta zona de 4.300 de kilometri patrati e si acum contaminata, intr-o proportie prea mare pentru a putea fi considerata locuibila. Insa anumite forme de viata salbatica par sa o duca foarte bine aici, in lipsa interventiei omului.

Recent, un lup sur tanar s-a indepartat cu aproape 400 de kilometri de zona contaminata, arata Science Alert. E prima oara cand oamenii de stiinta stiu despre un animal care paraseste zona si care alege sa strabata o asemenea distanta. Ceea ce s-a intamplat poate fi un indicator al felului in care animalele din zona se vor comporta pe viitor, pe masura ce vor fi tot mai multe, si felul in care genele care au avut parte de mutatii se vor raspandi.

Deocamdata, spun oamenii de stiinta, zona contaminata e departe de a fi o gaura neagra din punct de vedere ecologic, ea actionand mai degraba ca o rezervatie pentru fauna salbatica, ce va ajunge sa ajute si alte populatii de animale din regiune, a declarat Michael Byrne, de la Universitatea Missouri din Columbia.

Iar ceea ce s-a intamplat nu se rezuma, cel mai probabil, doar la populatia de lupi, a mai spus acesta.

 

Articolul integral pe ZIARE.COM