Pericolul NUCLEAR de la granița României cu Bulgaria

Recent, la Craiova, cu ocazia dezbaterii bugetului de cheltuieli al orașului pe anul 2018, primarului Mihail Genoiu i s-a pus din nou în vedere organizarea unui referendum împotriva centralei nucleare de la Kozlodui și a investițiilor pe care bulgarii le fac acolo, scrie Gazeta de Sud.

Luminița Simoiu, președinte al Asociației Civice pentru Viață și reprezentant al Platformei civice anti-Kozlodui, a prezentat o statistică a tipurilor de cancer apărute la copiii din Dolj și, mai ales, la cei din zona de sud a județului și a cerut primarului bugetarea unui referendum. „Aveți o șansă unică de a intra în istorie, domnule primar! În numele Constituției, al cetățenilor și al legii, solicităm fonduri pentru organizarea referendumului anti-Kozlodui, pentru care am strâns 15.300 de semnături“, a solicitat Luminița Simoiu, citată de GDS.

Răspunsul edilului? „Niciodată nu am fost împotriva a face tot ceea ce ne stă în putință să nu avem dezastrul de la Kozlodiu. Statisticile prezentate de dumneavostră sunt reale și niciodată nu o să mă opun oricăror demersuri de a opri aceste lucrări, dar nu trebuie să se încrânceneze nimeni să pună căruța înaintea cailor. Dacă reducem totul la bugetarea unui referendum nu am făcut nimic. Nu un referendum poate bloca aceste investiții. Nu vreau să mă aleg cu o cheltuială pe care nu o pot justifica, dacă nu știu exact cine și ce va face cu acest referendum a doua zi. Când o să se știe care vor fi pașii, când vom avea o jurisprudență, o expertiză de la instituțiile cu care am fost abilitați să luăm legătura, atunci dăm drumul la orice vreți, nu doar la un referendum. Din informațiile mele, e greu de întors din punct de vedere juridic un astfel de demers și în nici un caz cu un document cu semnăturile craiovenilor. Avem un referendum, bun, ce facem cu el? Ne ducem la bulgari, iar ei ne arată un acord guvernamental și ne spun: la revedere, nu ai treabă cu mine. Și eu ce fac atunci?“, a comentat primarul Craiovei.

„Niciodată nu voi face un referendum la nivelul Craiovei, atâta timp cât această investiție de la Kozlodui afectează întreg județul Dolj și, mai mult, localitățile riverane Dunării, adică Bechet și Dăbuleni. Referendumul trebuie făcut la nivelul tuturor localităților afectate din zona respectivă, eventual la nivelul întregului județ. Dacă nu avem o gândire și totul e o demagogie, nu facem nimic“, a adăugat Genoiu.

 

mai multe, pe DIGI24

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed