x


  • EUR
    4.8387
    USD
    4.3203
string(8) "companii"

“Perlele” energiei vor fi afectate masiv de OUG Teodorovici-Vâlcov. Explicaţii

Marii producători de energie electrică Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, cei care, în actualele condiţii de piaţă, au devenit cei mai eficienţi, par a avea cel mai mult de suferit începând din primăvara anului viitor, ca urmare a măsurilor din Ordonanţa cu noile măsuri fiscal-bugetare.

Author: Mihai Voican | Sursa: ECONOMICA.NET | Publicat: 25.12.2018, 8:08

Cei doi producători de energie vor avea de suferit, mai întâi, ca orice altă companie,de stat sau privată, din domeniul energiei, prin impunerea taxei de 2% pe cifra de afaceri, care se percepe la afacerile din anul anterior. Suplimentar acestei măsuri, Ordonanţa stabileşte că, timp de trei ani, începând cu martie 2019, furnizarea de energie electrică pentru clienţii casnici şi comerciali mici se face în regim reglementat de stat. Asta înseamnă că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei va stabili un preţ final pentru aceşti consumatori, şi, implicit, va stabili un preţ de vânzare pentru producători, la care aceştia vor fi obligaţi să vândă energie pentru piaţa reglementată. Or, exact această reintroducere a preţurilor reglementate, pentru tot consumul casnicilor, este de natură să afecteze cele două companii.

 

“Companiile de stat din zona de producţie vor fi şi mai afectate de masura plafonării preţurilor pentru că cel mai mult se va descărca pe ei”, spunea fostul ministru al Energiei, acum consultant, Răzvan Nicolescu, imediat după de Guvernul a adoptat Ordonanţa. Şi unul dintre directorii celor două companii, ne-a spus, fără a fi citat, că profitabilitatea companiei va avea de suferit, iar totul va depinde de preţul şi de cantitatea care vor fi impuse de ANRE pentru consumul care va fi reglementat. ANRE va trebui să emită aceste reglementări destul de curând, dat fiind că ele trebuie să intre în vigoare la 1 martie.

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET