x


  • EUR
    4.7537
    USD
    4.3082
string(11) "fiscalitate"

Persoanele fizice vor plăti cel puțin dublu pentru clădiri nerezidențiale

Consiliile locale au început să aprobe cotele de impozit pe clădiri pentru 2016. Deși noul Cod fiscal intenționa o nivelare a taxelor în funcție de destinația imobilului, în loc de proprietar, autoritățile mențin diferențe. Chiar și așa, persoanele fizice vor plăti cel puțin dublu pentru clădiri nerezidențiale, în timp ce firmele vor beneficia de reduceri.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 26.10.2015, 7:55

Până pe 7 noiembrie, consiliile locale trebuie să aprobe cotele de impozit pe clădiri, în conformitate cu noul Cod fiscal. Acesta stabilește un nou sistem de taxare în funcție de destinația clădirii, în loc de statutul proprietarului.

 

Astfel, primăriile pot decide o cotă între 0,08% – 0,2% pentru clădirile rezidențiale și o cotă între 0,2 – 1,3% pentru clădiri nerezidenţiale. Avantajate vor fi, în primul rând, firmele, prin efectul micșorării limitelor maxime de impozit din noul Cod fiscal. În prezent, cotele pentru persoane juridice sunt între 0,25% și 1,5%, iar pentru persoane fizice cota este de 0,1%. Astfel că, firmele care au clădiri de locuit vor plăti cel mult 0,2%, iar cele care au clădiri nerezidențiale aflate pe raza unor localități care au impus cota maximă de 1,5%, vor achita oricum mai puțin, prin micșorarea acestei limite la 1,3%, în 2016.

 

 

mai multe, pe CAPITAL