Peste 40% din populația României este fumătoare

Studiile specialiștilor în sănătate arată o tendința alarmantă conform căreia tot mai mulți tineri și adulți devin fumători, în mod constant sau ocazional. Ambele categorii prezintă îngrijorare căci, un fumător ocazional se poate transforma cu ușurință într-unul care alege acest viciu la care apelează zilnic.

Cu atât mai mult când s-a constatat în repetate rânduri că fumatul îi afectează nu doar pe cei care au această practică, ciși pe cei din jurul lor.

Iată, conform comunicatului de presă, într-o perioada de 7 ani, până în 2018, rata fumătorilor a crescut cu aproximativ 15%. Iar estimările nu arată deloc încurajator pentru acest an când, marja depășește 30% din populația națională. Cea mai semnificativă creștere a fost remarcată în rândul tinerilor care fumează fie din plăcere, fie pentru a se evidenția în cercul de prieteni.

S-au realizat cercetări inclusiv asupra celor care aleg țigară electronică în detrimentul țigărilor clasice. Aici, statisticile arată ceva mai bine, aproximativ 10% dintre tineri alegând produsele alternative fumatului și respectiv circa 7% pentru adulți, bărbați și femei din generația Y și Z.

Totuși, asta nu înseamnă că sunt mai sănătoase produsele de vapat și țigările electronice care se regăsesc la tot pasul în zilele noastre. Mulți medici au afirmat inclusiv că o parte din substanțele prezente în alternativele fumatului pot afecta la fel sau chiar mai mult sănătatea.

De ce tot mai multe persoane se apucă de fumat în România?

În timp ce unii arată fumătorii cu degetul și guvernatii tot măresc taxele la acestea în speranța că asta va contribui la binele populației, alții se înscriu tot mai mult în categoria celor care aleg să integreze acest viciu în viață lor. Ca și celelalte vicii, adesea ele se instalează din pricina unor probleme, fiind considerate o modalitate prin care durerea sau nepăsarea ar putea fi diminuate. Comportamentele similare prezente în anturaje sunt un alt motiv. De asemenea, fumatul este adesea asociat cu o practică cool de către adolescenți și un mod de a reinventa tiparele societății. Realitatea e cu totul alta, în ambele situații.

E drept, pandemia de Covid-19, creșterea inflației, dar și multe alte subiecte cotidiene au dat viața oamenilor peste cap, viciile devenind o încercare de a se refugia. Ele nu doar că nu ne rezolva cele mai dificile situații din viață, dar totodată nu fac decât să pună baza unor probleme mult mai serioase, afectând sănătatea oamenilor de pretutindeni.

De ce oamenii preferă tot mai mult alternativele fumatului sau țigară electronică?

Mulți categorisesc fumatul drept o experiență senzorială, un tabiet. Putem prezice că unul dintre principalele motive pentru care se alege de exemplu, țigară electronică, e pentru faptul că această dispune în marea majoritate de substanțe similare ce suplinesc poftă de nicotină care s-a instalat la nivelul creierului.

Nu mai e o noutate și că, un fumător atrage cu ușurință atenția oriunde își face apariția. Dar avantajul țigărilor electronice este și acela că evita impregnarea mirosurilor caracteristice în țesături, deci combate un avantaj major al țigărilor obișnuite. Mai apoi, dat fiind că în multe dintre zonele publice fumatul a fost interzis, o mare parte permit însă utilizarea alternativelor. Desigur, asta nu înseamnă că folosind alternative, oamenii te vor vedea ceva mai bine, mai responsabil și îți vor consideră viciul că fiind o practică normală.

Un plus, dar nu exclusiv, ar putea și varietatea de arome, mult mai mare în cazul țigărilor electronice, chiar și prețul care, raportat la beneficiile oferite, se dovedește a fi mai avantajos pentru o experiență individuală de fumat.

În concluzie, deși trăim într-o societate dezvoltată, creșterea alarmantă a celor care adopta un viciu în zilele noastre arată că e nevoie de tot mai multe campanii de conștientizare a efectelor negative aduse de fumat, precum și soluții eficiente pentru a sprijini populația să renunțe la acest viciu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed