AcasăEconomiePeste un milion de gospodării şi întreprinderi britanice primesc stimulente în numerar...

Peste un milion de gospodării şi întreprinderi britanice primesc stimulente în numerar pentru a-şi reduce consumul de energie în perioadele de vârf

Luni, unor trei din cinci centrale electrice de rezervă pe cărbune li s-a spus să pornească pentru a asigura alimentarea de rezervă, deşi măsura a fost anulată marţi devreme.

National Grid ESO, care are responsabilitatea generală pentru gestionarea aprovizionării cu energie electrică a Marii Britanii, a spus că populaţia nu ar trebui să-şi facă griji cu privire la întreruperi.

Paşii au fost ”măsuri de precauţie pentru a menţine capacitatea de rezervă de care avem nevoie”, se spune în document.

Vremea rece s-a combinat cu o scădere a energiei eoliene – o sursă cheie de energie pentru Marea Britanie – care generează frecvent mai mult de jumătate din energia electrică a ţării.

În weekend şi în această săptămână, ponderea energiei eoliene a scăzut sub un sfert, gazele naturale devenind sursă principală. Cărbunele furnizează frecvent sub 2% din acest mix energetic.

În vara lui 2020, Marea Britanie a marcat un record de 67 de zile şi 23 de ore în care nu a folosit cărbune.

Guvernul a stabilit un obiectiv pentru octombrie 2024 de a elimina cărbunele din producerea de energie electrică.

Schema de economisire a energiei s-a desfăşurat luni între orele 17:00 şi 18:00 şi a fost din nou activă marţi, între orele 16:30 şi 18:00.

Gospodăriile care s-au înscris la Serviciul de flexibilitate a cererii de la National Grid ESO beneficiază de discounturi la facturile lor pentru reducerea consumului de energie electrică în timpul orelor de vârf.

Pentru a se califica, consumatorii trebuie să fie pe un contor inteligent şi clienţii unuia dintre cei 27 de furnizori înregistraţi, care includ British Gas, EDF şi Drax.

Aceasta este prima lansare completă a schemei, care a fost testată anterior la scară mică.

Furnizorul Octopus Energy a spus că clienţii participanţi vor câştiga puncte în valoare de 4 lire sterline pentru fiecare unitate de energie economisită, care poate fi convertită în numerar.

Compania se aştepta ca o gospodărie medie să economisească în jur de 36 de lire sterline pe timpul iernii. Acest lucru este apoi acoperit de National Grid ESO, care a declarat luni că plăteşte furnizorilor între 3 şi 6 lire sterline pe kilowatt-oră de energie economisită.

National Grid ESO a fost separată legal de firma de utilităţi cotată la bursă National Grid în 2019.

Parlamentarii sunt în proces de a încerca să o naţionalizeze complet, pentru a numi un organism independent care să supravegheze tranziţia ecologică.

Lauren Broadfield, analist european de gaze la consultanţa de cercetare Energy Aspects, a declarat pentru CNBC că măsurile din această săptămână nu sunt un motiv de îngrijorare.

”Nu este neobişnuit ca operatorii de sistem să ia măsuri pentru a asigura o marjă suficientă între oferta şi cererea aşteptate”, a spus ea prin e-mail, observând că această combinaţie dintre vremea mai rece decât media şi vitezele scăzute ale vântului au cauzat o cerere mai mare şi o ofertă mai scăzută.

National Grid a anulat în această dimineaţă instrucţiunile anterioare pentru pornirea a trei unităţi pe cărbune, deoarece marjele ar trebui să fie din nou suficiente în această seară”, a adăugat ea.

Gospodăriile britanice primesc sprijin guvernamental pentru a compensa costurile mult mai mari ale energiei din această iarnă, oferind tuturor gospodăriilor o reducere de 400 de lire sterline la facturile la energie, în perioada octombrie 2022 – martie 2023.

Guvernul compensează, de asemenea, furnizorii pentru a limita suma maximă pe care o pot percepe gospodăriilor.

 Durata schemei a fost redusă de ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, în toamnă, ducând suma pe care se aşteaptă ca gospodăria medie să o plătească pe parcursul unui an de la 2.500 de lire sterline la 3.000 de lire sterline în aprilie.

 

Ultimele Articole