x


  • EUR
    4.8423
    USD
    4.2788
string(7) "energie"

Petroliștii au probleme și cu ordonanțele PNL

Reprezentanții petroliștilor susțin că OUG 27/2020 crează destule probleme industriei.

Autor: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.06.2020, 9:27

În contextul impactului COVID-19 asupra industriei petroliere globale și cel al priorității Guvernului de a relansa economia națională, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – Ropeca solicită măsuri urgente pentru stimularea investițiilor în industria petrolieră. Cheia pentru atragerea investițiilor este reprezentată de reglementări stabile, predictibile și transparente, armonizate cu cele mai bune practici internaționale.

 

Una dintre preocupările majore ale investitorilor o reprezintă modificările aduse Legii Petrolului nr. 238/2004 prin OUG nr. 27/2020, adoptată în luna februarie, înainte de simțirea crizei generate de coronavirus în România. Modificările introduse au potențialul de a limita investițiile în această perioadă de criză și incertitudine, și chiar și ulterior. Ordonanța a fost emisă prin referire la necesitatea transpunerii Directivei 94/22/CE, impunând un control crescut al statului asupra tranzacțiilor de petrol și gaze din motive de securitate națională În forma actuală, modificările introduse ar putea pune în pericol investițiile viitoare prin diminuarea încrederii investitorilor. Astfel, efectul negativ va fi resimțit și asupra locurilor de muncă din industrie, asupra sectorului de servicii petroliere adiacente și va reduce veniturile la bugetul de stat, ceea ce va duce la serioase impedimente în relansarea economiei în perioada ulterioară stării de urgență.

 

O prevedere a ordononanței stipulează că statul român poate refuza acordarea de noi acorduri petroliere companiilor din afara Uniunii Europene, din motive de securitate națională. Conform Ropeca, această măsură va reduce încrederea investitorilor internaționali și va limita concurența pentru noi acorduri și proiecte în România. În lipsa unei proceduri transparente și stabile pentru revizuirea ofertelor de concesionare depuse de companiile non-UE, investitorii pot găsi cadrul de reglementare ca fiind insuficient de atrăgător sau de predictibil pentru asigurarea finanțării proiectelor, spun cei de la Ropeca. Mai mult, acordurile petroliere existente pot fi reziliate unilateral de Guvern, la propunerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, din motive de securitate națională. În lipsa unei scheme de despăgubire adecvate, rezilierea acordurilor petroliere în curs de desfășurare din motive de securitate națională constituie o încălcare a regulilor obligatorii ale oricărui contract, precum și o încălcare a BIT-urilor existente. O astfel de prevedere introduce un risc semnificativ pentru investiții și expune statul la riscuri de litigii, cu impact economic ridicat și efecte pe termen lung asupra dezvoltării indutriei de explorare și producție petrolieră.

 

Aprobarea Guvernului, la propunerea ANRM, a schimbării controlului corporativ în structura titularilor de acorduri petroliere va introduce impedimente procedurale suplimentare în modul în care multe companii atrag fonduri și gestionează riscurile geologice pentru proiecte, ceea ce va duce la mai puține investiții și va afecta negativ o economie românească deja pusă la încercare. De asemenea, aprobarea obligatorie a Guvernului pentru transferurile de acorduri petroliere, la propunerea ANRM, fără termene clare, va face procesul de transfer lent și incert, descurajând investițiile și conducând investitorii către alte țări unde riscurile sunt mai mici.  Prevederea creează un proces de aprobare cu două niveluri (ANMR/Guvern), fără termene și proceduri clare, făcând condițiile de transfer din România împovărătoare, în comparație cu alte țări din UE. Acest aspect va avea efecte negative asupra economiei românești și a locurilor de muncă din industrie.

 

Astfel, petroliștii au probleme și cu ordonanțele date de către Guvernul PNL, nu doar cu cele PSD, amintind aici celebra OUG 114, zisă și a lăcomiei, care a plafonat prețul gazului extras intern la 68 lei/MWh, a pus o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din energie, inclusiv cele petroliere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: ROPECA