Petrolul îşi reia scumpirea pe fondul temerilor legate de rezerve

0
Petrolul îşi reia scumpirea pe fondul temerilor legate de rezerve

Preţul petrolului tranzacţionat pe piaţa americană pentru luna decembrie a crescut cu 89 cenţi, până la 96,35 dolari/baril, după ce atinsese mai devreme valoarea maximă de 96,48 dolari/baril. Ţiţeiul Brent, tranzacţionat pe piaţa londoneză, s-a scumpit cu 64 cenţi, până la 93,43 dolari/baril.

Preţul petrolului scăzuse joi, pentru a doua zi consecutiv, după ce preşedintele băncii centrale americane, Ben Bernanke, a subliniat riscurile încetinirii economiei şi adâncirii inflaţiei în Statele Unite, declaraţii ce au determinat marcarea profitului şi scăderea preţului petrolului de la valoarea record de 98,62 dolari/baril, atinsă în prima parte a acestei săptămâni.

“În ciuda avertizărilor preşedintelui băncii centrale în legătură cu creşterea economică americană, pieţele de mărfuri ar trebui să îşi poată menţine ritmul în viitorul apropiat, din moment ce vor trebui să aibă dovada reducerii cererii, pentru a se corecta”, a declarat un analist din cadrul MF Global, Edward Meir.

Dolarul a scăzut vineri la un nou nivel minim record în faţa monedei europene şi a susţinut scumpirea petrolului pentru investitorii financiari şi speculativi, care au ajutat la creşterea preţurilor cu 40%, de la mijlocul lunii august.

Oprirea producţiei din Marea Nordului din cauza unei furtuni, combinată cu sistarea activităţii la o rafinărie de combustibili diesel din Texas pentru mai multe săptămâni, a alimentat temerile unei crize a rezervelor, deşi stocurile au fost mai puţin afectate decât se estima iniţial.

BP Norvegia a anunţat că producţia de 80.000 barili/zi a câmpului Valhall va fi reluată vineri, în timp ce compania norvegiană StatoilHydro a anunţat că a reluat producţia în cadrul unui câmp petrolifer şi că va reporni, probabil, şi un altul.

Sursa: NewsIn