Petrolul se ieftineşte până la 81 dolari/baril

0
Petrolul se ieftineşte până la 81 dolari/baril

Preţul ţiţeiului tranzacţionat pe piaţa americană a scăzut cu 48 de cenţi, până la 81,14 dolari/baril, cu aproape 3 dolari mai puţin decât valoarea record, atinsă joia trecută.

Ţiţeiul Brent, tranzacţionat pe piaţa londoneză, s-a ieftinit cu 54 de cenţi, până la 78,85 dolari/baril.

Aproximativ 45,8% din producţia de ţiţei, echivalentul a 595.000 barili/zi, rămăsese duminică închisă din cauza unei depresiuni tropicale, care a traversat Golful Mexic fară a produce pagube, a comunicat serviciul naţional de gestionare a resurselor din Statele Unite.

Circa 62,7% din producţia de petrol a fost întreruptă din cauza vremii, cea mai semnificativă sistare efectuată în regiune, din 2005, când zona a fost lovită de uragane foarte puternice.

În timp ce producătorii măresc producţia, comercianţii urmăresc evoluţia furtunii subtropicale Jerry, care s-a format duminică în Oceanul Atlantic şi care, conform meteorologilor americani, ar putea să crească în intensitate în zilele următoare.

O serie de factori, printre care scăderea stocurilor de tiţei din Statele Unite, grija că furtunile ar putea distruge echipamentele petroliere, reducerea dobânzii de politică monetară a Statelor Unite cu 0,5% şi dolarul mai slab au dus, săptămâna trecută, la scumpirea petrolului până la o valoare record. 

Unii analişti consideră că piaţa s-ar putea confrunta şi cu alte slăbiciuni în această toamnă, înainte de cererea maximă din iarnă.

Cererea de petrol din partea Chinei, cel de-al doilea consumator la nivel mondial, după Statele Unite, a fost neobişnuit de scăzută, cu doar 2,4% mai mare decât anul trecut, a doua cea mai slabă creştere înregistrată anul acesta.

Tensiunile dintre Iran, cel de-al patrulea exportator la nivel mondial, şi lumea occidentală, în legătură cu ambiţiile nucleare ale Teheranului, au susţinut de asemenea preţul petrolului.

Sursa: NewsIn