Petrom taie două fabrici cu oferte de cumpărare pe masă

Pe adresa Petrom a ajuns în zilele imediat următoare anunţului de închidere al Arpechim o scrisoare de intenţie din partea unui fond de investiţii american care se declara interesat să cumpere rafinăria, spune, pentru Money.ro, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Potrivit acestuia, chiar un înalt oficial al Petrom i-ar fi spus despre oferta americanilor, dar că, fără 250 de milioane de euro, OMV Petrom nu vinde rafinăria. Iancu nu a precizat numele fondului.

„Ei(cei de la Petrom) cer o sumă pe care n-ar da-o  nimeni. E de parcă ar vrea expres să taie rafinăria. De altfel, mi-au şi zis că aşteaptă cam 25 de milioane de euro din valorificarea fierului şi a celorlalte instalaţii”, a spus Iancu.

De Arpechim s-a mai interesat şi compania azeră de stat SOCAR însă discuţiile cu Petrom nu au avansat. Întrebat de unde încăpăţânarea Petrom de a cere un preţ mult peste ceea ce valorează rafinăria, Iancu a explicat că decizii de acest gen sunt strategice şi nu depind, neapărat, de bani.

„Intenţia Petrom este să facă un depozit de produse petroliere pe locul fabricii. Poate se gândesc că, odată cu închiderea Arpechim, va exista un deficit de rafinare pe piaţă. Caz în care Petrom ar putea alege să rafineze ţiţei la Viena, la grupul mamă OMV, evident mai scump, şi să depoziteze carburanţii la . De ce nu? Oricum, efectele unei astfel de decizii le vom vedea cam în trei ani”, explică deputatul.

Un alt activ Petrom, aceeaşi situaţie. Combinatul de îngrăşăminte chimice Doljchim a fost închis de Petrom de doi ani. În prezent, se taie din vagoane şi instalaţii. Patronul InterAgro, Ioan Niculae, spune că a trimis, de un an, o ofertă financiară de „ zeci de milioane de euro” care i-a fost refuzată acum trei săptămâni de Petrom. „ Pe 26 martie am primit un răspuns negativ de la ei fără prea multe explicaţii. Menţionez că oferta era cash, cu preluarea obligaţiilor salariale şi a celor de mediu. Nu ştiu de ce nu vor să vândă”, spune, pentru Money.ro, omul de afaceri. Acesta deţine şase combinate de îngrăşăminte în România, toate închise, în acest moment, din cauza condiţiilor de piaţă defavorabile.

Chestionat de ce ar mai dori să cumpere încă un combinat chimic, Niculae ne-a explicat că nu mai ţine mult combinatele închide, mai precis „până le vor bubui conductele de gaz la Transgaz că nu mai au unde să-l vândă”. Cumpărarea Doljchim ar avea sens pentru InterAgro pentru că are instalaţie de producţie uree iar Nitroporos Făgăraş are amoniac în exces care poate fi procesat la Vâlcea.

De Arpechim ar mai fi interesată şi compania de stat Oltchim Vâlcea care a cumpărat, deja, petrochimia de la Arpechim şi vrea şi rafinăria pentru a nu risca să aibă un blocaj în aprovizionarea cu materie primă. Numai că Oltchim nu are bani. Aşa că un oficial de stat, şeful Oficiului de Stat pentru Privatizare, Victor Cazană, a afirmat că statul trebuie să ajute Olchim să facă această achiziţie. Acesta nu ştie, însă, concret, cum s-ar putea pune în practică acest ajutor. Unica soluţie identificată de Cazană ar fi clemenţa Comisiei Europene în problema conversiei datoriilor combinatului către stat în acţiuni. Oltchim are o datorie de sute de milioane de lei către stat. Guvernul a hotărât să se convertească aceste datorii în acţiuni ale statului în aşa fel încât compania să devină, din nou, bancabilă. CE nu a aprobat, însă, procedura considerând-o ajutor de stat.

Pentru a amâna tăierea celor două combinate statul, ca acţionar minoritar semnificativ şi membru în AGA ar putea să atace în instanţă hotărârea Directoratului Petrom. Până la hotărârea instanţei dezafectarea ar fi opriă. O spune chiar un oficial de la Ministerul Economiei care e, însă, sceptic că aşa ceva s-ar mai putea întâmpla. „Nu s-a făcut până acum nici nu cred că se mai face. Ne-au luat de papagali străinii ăştia”, exclamă sursa citată.

Petrom a înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani din exploatarea Arpechim şi Doljchim. Strategia companiei este să se axeze strict pe activitatea de exploatare a petrolului şi distribuţia de carburanţi dar şi pe producţia de electricitate. Anul trecut, compania cu acţionariat majoritar austriac a realizat un profit de 500 de milioane de euro mai mare de 2,6 ori decât în 2009 pe fondul creşterii cotaţiei barilului şi al reducerii de costuri.

 

Solictată, conducerea Petrom a oferit explicații legate doar de oferta lui Niculae pentru Doljchim. Iată punctul de vedere al Directoratului Petrom, trasmis MONEY.ro „Oferta Interagro de preluare a Doljchim a fost prezentată Consiliului de Supraveghere. În timpul negocierilor a devenit evident că Interagro nu poate demonstra că are planul de afaceri și situația financiară solidă necesare operării sustenabile a Doljchim și în condiții de siguranță. Dupa analiza aprofundată a factorilor economici și de risc asociați ofertei Interagro, opțiunea vânzării nu a fost considerată ca fiind fezabilî, Consiliul de Supraveghere luând decizia de a continua implementarea închiderii Doljchim și pregătirea unei utilizări alternative. În continuare, vor fi urmați toți pașii necesari și vom desfășura activități de demontare și decontaminare a combinatului, cu respectarea standardelor europene de mediu și siguranță”. Pe de altă parte, surse din industrie apropiate situației spun că au existat doar două firme cu care s-a discutat vânzarea rafinăriei Arpechim: firma de stat Oltchim și compania petrolieră azeră SOCAR, dar discuțiile au fost abandonate înainte de a se ajunge la o ofertă concretă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed