Piaţa mondială de peleţi ar putea depăşi 23 de miliarde de dolari în 2025

0
4
Piaţa mondială de peleţi ar putea depăşi 23 de miliarde de dolari în 2025

“În Europa şi America de Nord, peleţii din lemn au devenit o sursă de energie regenerabilă viabilă şi promiţătoare pentru a înlocui cărbunele”, conform “Global Wood Pellet Market – Forecast from 2020 to 2025”, citat de HS Timber Productions, lider de piaţă în producţia şi distribuirea de peleţi în România, cu o cotă de 44%.

Conform raportului, piaţa mondială de peleţi avea o valoare de peste 10 miliarde de dolari în 2019 şi creşterea preconizată este de 14,47% pe an. Astfel, în 2025, piaţa va atinge o valoare de peste 23 de miliarde de dolari.

“Piaţa de desfacere pentru acest produs a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, cu o cerere în creştere din partea industriilor, dar şi a gospodăriilor pentru sistemele de încălzire ale locuinţelor. Peleţii sunt produşi din rumeguş şi alte resturi de material lemnos. Europa este cel mai mare consumator de peleţi din lemn. Folosirea peleţilor drept combustibil în industrie şi în gospodării reduce emisiile de carbon, prin comparaţie cu folosirea combustibililor fosili şi a lemnului de foc”, menţionează compania.

În România, jumătate dintre gospodării folosesc lemnul drept combustibil, iar în mediul rural, se ajunge la un procent de circa 85%. Această resursă s-a scumpit cu peste 50% în ultimii ani.

“O alternativă ecologică la folosirea lemnului pentru încălzire sunt peleţii, în special cei obţinuţi din rumeguş. Cererea de peleţi pe piaţa autohtonă s-a dublat în ultimii trei ani. Toate fabricile HS Timber Group au în componenţă facilităţi de producţie peleţi, unde se folosesc ‘resturi de lemn’ precum tocătură, rumeguş şi talaş pentru a produce ‘combustibil verde’. Compania distribuie peleţii în România, unde deţine o cotă de piaţă de 44%, şi în Italia, Grecia şi Austria”, precizează compania.

Reprezentanţii companiei spun că peleţii de calitate produc o cantitate mai mică de funingine şi uşurează întreţinerea sistemelor de încălzire.