Pieţele abia mai respiră înaintea licitaţiei de obligaţiuni germane

La Bursa din Frankfurt indicele DAX se învârte în jurul lui +0%, cel de la Londra în jurul lui -0%, numai indicele francez CAC 40 arată o creştere de 0,73%, încă sub impresia plăcută a anunţului Fitch că nu va retrograda economia din „Hexagon“.

 

 

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se întregistrează una dintre cele mai scăzute lichidităţi din istorie la mijlocul sesiuni de tranzacţionare, de nici 2 mil. lei (430.000 euro), cel mai sensibil indice, BET, Fi, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea, imitând variaţiile de sutimi de punct ale indiceilor europeni.

 

 

Variaţiile foarte mici din prezent se produc şi pentru că pieţele reduc acceleraţia faţă de creşterile de ieri, când „optimismul a fost căutat altundeva decât în Europa“, potrivit lui Lorne Baring, managing director la B Capital din Geneva, care admistrează active de 500 milioane de dolari.

 

 

„Puţini investitori iau poziţii înainte de licitaţii (de obligaţiuni)”, a spus Baring, citat de Bloomberg. Germania cere 4 miliarde de euro pe cinci ani, astăzi, după ce un raport a arătat o încetinire a creşterii economice la 3 % pe anul trecut după un 3,7 % revizuit în 2010.

 

 

Germania este departe de a avea probleme cu dobânda de finanţare a datoriilor. A fost prima ţară din Zona Euro care s-a împrumutat la dobândă negativă şi pentru care randamentele la obligaţiunile suverane au devenit negative pe piaţa secundară. În urmă cu o lună, nemţii s-au împrumutat la şase luni cu 0,0005%.

 

Recent, o licitaţie tot de 4 miliarde de euro, dar pe o perioadă de 6 luni, a atins un randament negativ de 0,0122%, semn că Germania a dobândit statutul de loc de refugiu financiar. În acest caz, cumpărătorul de obligaţiuni suverane îşi asumă din start o pierdere pentru a-şi ţine banii în datoria nemţilor, considerată mai sigură decât alte plasamente.

 

Spania şi Italia urmează să vândă mâine obligaţiuni de 17 miliarde de euro.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed